Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Tro, håb og kondomer

Research output: Book/anthology/dissertation/reportBookEducation

  • Forskningsenheden for Almen Praksis
Hvordan reagerer man, når ens læge fortæller, at man er hiv-positiv?
Hvad gør man, når ens kæreste ikke vil lade sig hiv-teste?
Hvordan får man fortalt sin familie og sine bedste venner, at man er hiv-smittet?

Disse og andre svære spørgsmål om hiv/aids besvares ærligt og personligt af en række unge fra Botswana i bogen “Tro, håb og kondomer”. Bogen henvender sig til folkeskolens ældste klasser og insisterer på at sætte ansigter frem for en masse tal på sygdommen. Målet er at give danske unge en vedkommende viden om hiv/aids, som de stadig - ifølge Sundhedsstyrelsen - ved for lidt om.

I Danmark er der brug for undervisningsmaterialer om hiv/aids. Det understøttes af forskellige undersøgelser fra Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut. Unge glemmer alt for ofte kondomet og udsætter sig for hiv-smittefare, hvilket ses af de årligt 50.000 15-25-årige, som smittes af kønssygdommen klamydia.
I en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen fra 2004 mente 35% af de adspurgte mellem 15 og 19 år, at de manglede viden om hiv og aids.

Troen, håbet og kærligheden lever blandt unge i Botswana – trods benhårde odds i form af sygdommen hiv/aids, som berører næsten alle landets familier! ”Tro, håb og kondomer” giver ordet til unge fra det afrikanske land, som fortæller om deres personlige erfaringer med sikker sex og hiv/aids – fx om at være ung og hiv-positiv. Målgruppen er jævnaldrende danske 14-17-årige.

Kapitlerne 8-14 beskriver landet Botswana, der på grund af et utroligt diamanteventyr er blevet et af de tre rigeste lande i Afrika. Man kan bl.a. læse om en ung høvding, om buskmændene fra Kalahari, et portræt af den gamle dame Ma Seven, der foretrækker det enkel liv på landet, vi er blandt løver og sabel-antiloper og på beach buggy gennem en saltsø.
Kapitel 11 er et spændende portræt af Keakantse Mbaiwa, der er en traditionel healer, udvalgt af sine forfædre, fortæller hun. Kapitel 12 er bogstavelig talt snapshots fra det smukke og farverige land.
Kapitel 13 er et portræt af Ceciliah Matenge, der taler åbent om at være smittet – som 17-årig i 2004 – med hiv. Hun passer i dag sin bedstemors store hus og ser positivt på fremtiden, hvis blot hun fortsat kan få gratis medicin.
Kapitel 14 er et portræt af Evelyn Ramontsho (18 år), der er en slags hiv/aids-ambassadør i Botswana.

Til bogen findes en gratis netdel på www.geografforlaget.dk/Botswana [4] med elevtest og lærervejledning med opgaver til samfundsfag, dansk, historie samt sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab.

Original languageDanish
Place of publicationOdense
PublisherGeografforlaget
Edition1
Number of pages96
ISBN (Print)9788777024955
Publication statusPublished - 2007

See relations at Aarhus University Citationformats

ID: 37213858