Sociotekniske systemer: former vi teknologien, eller former teknologien os?

Research output: Contribution to book/anthology/report/proceedingBook chapterResearchpeer-review

Standard

Sociotekniske systemer : former vi teknologien, eller former teknologien os? / Dalsgaard, Peter.

Verden ifølge humaniora: 40 banebrydende begreber der former vores virkelighed. ed. / Mikkel Bille; Anders Engberg-Pedersen; Karen Gram-Skjoldager. Aarhus : Aarhus Universitetsforlag, 2019. p. 262-269.

Research output: Contribution to book/anthology/report/proceedingBook chapterResearchpeer-review

Harvard

Dalsgaard, P 2019, Sociotekniske systemer: former vi teknologien, eller former teknologien os? in M Bille, A Engberg-Pedersen & K Gram-Skjoldager (eds), Verden ifølge humaniora: 40 banebrydende begreber der former vores virkelighed. Aarhus Universitetsforlag, Aarhus, pp. 262-269.

APA

Dalsgaard, P. (2019). Sociotekniske systemer: former vi teknologien, eller former teknologien os? In M. Bille, A. Engberg-Pedersen, & K. Gram-Skjoldager (Eds.), Verden ifølge humaniora: 40 banebrydende begreber der former vores virkelighed (pp. 262-269). Aarhus Universitetsforlag.

CBE

Dalsgaard P. 2019. Sociotekniske systemer: former vi teknologien, eller former teknologien os?. Bille M, Engberg-Pedersen A, Gram-Skjoldager K, editors. In Verden ifølge humaniora: 40 banebrydende begreber der former vores virkelighed. Aarhus: Aarhus Universitetsforlag. pp. 262-269.

MLA

Dalsgaard, Peter "Sociotekniske systemer: former vi teknologien, eller former teknologien os?"., Bille, Mikkel Engberg-Pedersen, Anders Gram-Skjoldager, Karen (editors). Verden ifølge humaniora: 40 banebrydende begreber der former vores virkelighed. Aarhus: Aarhus Universitetsforlag. 2019, 262-269.

Vancouver

Dalsgaard P. Sociotekniske systemer: former vi teknologien, eller former teknologien os? In Bille M, Engberg-Pedersen A, Gram-Skjoldager K, editors, Verden ifølge humaniora: 40 banebrydende begreber der former vores virkelighed. Aarhus: Aarhus Universitetsforlag. 2019. p. 262-269

Author

Dalsgaard, Peter. / Sociotekniske systemer : former vi teknologien, eller former teknologien os?. Verden ifølge humaniora: 40 banebrydende begreber der former vores virkelighed. editor / Mikkel Bille ; Anders Engberg-Pedersen ; Karen Gram-Skjoldager. Aarhus : Aarhus Universitetsforlag, 2019. pp. 262-269

Bibtex

@inbook{de66fb597bc24d428a75f830c08e2e57,
title = "Sociotekniske systemer: former vi teknologien, eller former teknologien os?",
abstract = "Digitale teknologier udvikles og udbredes i et hidtil uset tempo. De breder sig til stadig flere omr{\aa}der af vores tilv{\ae}- relse. Det g{\ae}lder p{\aa} samfundsniveau, hvor hele den offent- lige sektor er i gang med at blive digitaliseret. Det g{\ae}lder i vores arbejdsliv, hvor IT-systemer p{\aa} godt og ondt indg{\aa}r i og transformerer mange arbejdsprocesser, som vi f.eks. s{\aa} det med Sundhedsplatformens {\ae}ndring af veletablerede arbejds- gange p{\aa} sygehusene. Det g{\ae}lder i vores sociale samv{\ae}r, hvor sociale medier p{\aa} godt og ondt danner ramme for relationer. Ja, det g{\ae}lder tilmed vores selvforst{\aa}else, for vi m{\aa}ler vores fysiske form{\aa}en med fitness trackers og spejler os i likes og retweets. Den udvikling stiller nogle helt centrale sp{\o}rgsm{\aa}l til, hvordan vi som samfund og individer kan forst{\aa} og forhol- de os til teknologien. B{\aa}de den, der omgiver os, og den, der er p{\aa} vej. Et af de begreber, der is{\ae}r har pr{\ae}get vores forst{\aa}else af relationen mellem mennesker og teknologi, er begrebet om sociotekniske systemer. Det kan hj{\ae}lpe os med at forst{\aa} og h{\aa}ndtere fremtidens teknologier.",
author = "Peter Dalsgaard",
year = "2019",
language = "Dansk",
pages = "262--269",
editor = "Mikkel Bille and Anders Engberg-Pedersen and Karen Gram-Skjoldager",
booktitle = "Verden if{\o}lge humaniora",
publisher = "Aarhus Universitetsforlag",

}

RIS

TY - CHAP

T1 - Sociotekniske systemer

T2 - former vi teknologien, eller former teknologien os?

AU - Dalsgaard, Peter

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - Digitale teknologier udvikles og udbredes i et hidtil uset tempo. De breder sig til stadig flere områder af vores tilvæ- relse. Det gælder på samfundsniveau, hvor hele den offent- lige sektor er i gang med at blive digitaliseret. Det gælder i vores arbejdsliv, hvor IT-systemer på godt og ondt indgår i og transformerer mange arbejdsprocesser, som vi f.eks. så det med Sundhedsplatformens ændring af veletablerede arbejds- gange på sygehusene. Det gælder i vores sociale samvær, hvor sociale medier på godt og ondt danner ramme for relationer. Ja, det gælder tilmed vores selvforståelse, for vi måler vores fysiske formåen med fitness trackers og spejler os i likes og retweets. Den udvikling stiller nogle helt centrale spørgsmål til, hvordan vi som samfund og individer kan forstå og forhol- de os til teknologien. Både den, der omgiver os, og den, der er på vej. Et af de begreber, der især har præget vores forståelse af relationen mellem mennesker og teknologi, er begrebet om sociotekniske systemer. Det kan hjælpe os med at forstå og håndtere fremtidens teknologier.

AB - Digitale teknologier udvikles og udbredes i et hidtil uset tempo. De breder sig til stadig flere områder af vores tilvæ- relse. Det gælder på samfundsniveau, hvor hele den offent- lige sektor er i gang med at blive digitaliseret. Det gælder i vores arbejdsliv, hvor IT-systemer på godt og ondt indgår i og transformerer mange arbejdsprocesser, som vi f.eks. så det med Sundhedsplatformens ændring af veletablerede arbejds- gange på sygehusene. Det gælder i vores sociale samvær, hvor sociale medier på godt og ondt danner ramme for relationer. Ja, det gælder tilmed vores selvforståelse, for vi måler vores fysiske formåen med fitness trackers og spejler os i likes og retweets. Den udvikling stiller nogle helt centrale spørgsmål til, hvordan vi som samfund og individer kan forstå og forhol- de os til teknologien. Både den, der omgiver os, og den, der er på vej. Et af de begreber, der især har præget vores forståelse af relationen mellem mennesker og teknologi, er begrebet om sociotekniske systemer. Det kan hjælpe os med at forstå og håndtere fremtidens teknologier.

M3 - Bidrag til bog/antologi

SP - 262

EP - 269

BT - Verden ifølge humaniora

A2 - Bille, Mikkel

A2 - Engberg-Pedersen, Anders

A2 - Gram-Skjoldager, Karen

PB - Aarhus Universitetsforlag

CY - Aarhus

ER -