Projects per year
Abstract
I vores statusartikel vil vi behandle disse mere komplekse forhold: Smag er i lige så høj grad baseret på læring som på refleks, den er i lige så høj grad forventnings- som perceptionsbaseret, og den har ikke kun en ”gatekeeperfunktion” (Ibid: 2) mod sygdom, men er også en kilde til velsmag og mad- og måltidsglæde, som igen er en væsentlig forudsætning for behandling og helbredelse.
Artiklen gennemgår med henvisning til Wistoft og Qvortrup 2018 ud over den sansede smag (som behandles i ”Bag om smag”) yderligere seks smagsdimensioner, som alle har afgørende betydning for opnåelse af velsmag og glæde, fx i et behandlingsforløb:
- Den skønne smag (som omhandler nydelse)
- Den sunde smag (som omhandler trivsel og ernæring)
- Den moralske smag (som omhandler sociale normer og fødevareetik)
- Den religiøse smag (som blandt andet omhandler religiøse mad- og måltidsritualer)
- Den kærlige smag (som omhandler kærlighed og omsorg udtrykt i mad og måltider)
- Den smarte smag (som omhandler mode og stil i mad og måltider)
I forhold til ”Bag om smag” rummer artiklen to overordnede pointer:
1. Vi smager ikke kun med smagsløgene eller med hele sanseapparatet, men med hele vores kulturelle repertoire.
2. Smagssansens funktion er ikke kun at beskytte os mod sygdom og farer (toksiner), men også at fremme velsmag og nydelse.
Herigennem kan artiklen bringe vigtig viden og læring i forhold til mad og måltiders betydning for behandling og helbredelse.
LITTERATUR
Fjaeldstad A, Fernandes H, Nyengaard JR, Ovesen T. Bag om smag. Ugeskr Læger 2018;180;V=8170627:2-5.N
Wistoft, K, Qvortrup, L. Smagens didaktik. Copenhagen: Akademisk Forlag 2018.
Original language | Danish |
---|---|
Journal | Ugeskrift for Læger |
Volume | 180 |
Issue | 25 |
Pages (from-to) | 2291-2294 |
ISSN | 0041-5782 |
Publication status | Published - 10 Dec 2018 |
-
Madmæssig mangfoldighed i Madkundskab
Wistoft, K. (PI), Pless, M. (PI), Frerks, C. G. (PI), Hansen, S. T. (PI), Damsgård, C. (PI), Vial, M. (PI) & Carlsen, H. B. (PI)
01/02/2021 → 31/12/2021
Project: Research
File -
SfL 2.0: Smag for Livet - med smagen som brobygger
Wistoft, K. (Project manager), Mouritsen, O. G. (Project manager), Hedegaard, L.-L. (Project manager), Sørensen, S. (Project manager), Schneider, M. (Project coordinator), Christensen, J. (Participant), Stovgaard, M. (Participant), Thrane, C. (Participant) & Brahe, T. (Participant)
01/07/2018 → 30/06/2021
Project: Research
File -
SmagForLivet
Mouritsen, O. G. (Applicant), Wistoft, K. (Project manager), Leer, J. (Participant), Højlund, S. (Participant) & Povlsen, K. K. (Participant)
01/07/2014 → 30/06/2018
Project: Research
-
Bæredygtighed og den moralske smag
Wistoft, K., 1 Feb 2022.Research output: Contribution to conference › Conference abstract for conference › Research › peer-review
-
Religious taste: A reflection repertoire for teaching food diversity
Wistoft, K., Nov 2022, In: Food Studies: An Interdisciplinary Journal. 12, 2, p. 49-63 15 p.Research output: Contribution to journal/Conference contribution in journal/Contribution to newspaper › Journal article › Research › peer-review
Open AccessFile89 Downloads (Pure) -
Hver sin ret, men hvordan?
Wistoft, K. & Andersen, B., May 2021, Foreningen for Madkundskab.Research output: Other contribution › Net publication - Internet publication › Research
Activities
-
Food Studies 2022
Wistoft, K. (Participant)
23 Oct 2022 → 24 Oct 2022Activity: Participating in or organising an event types › Participation in or organisation af a conference
File -
Taste in a sociological and didactic perspectiveSeven Dimensions of Taste
Wistoft, K. (Invited speaker) & Qvortrup, L. (Invited speaker)
28 Oct 2021Activity: Talk or presentation types › Lecture and oral contribution
File -
Sensus communis
Wistoft, K. (Speaker)
23 Jun 2021Activity: Participating in or organising an event types › Participation in or organisation of workshop, seminar or course
File
Press/Media
-
-
Eksperters opsang til forældre: I kontrollerer jeres børns spisevaner for meget
Wistoft, K.
27/07/2020
1 Media contribution
Press/Media: Press / Media
-
Videnskabelig podcast om børns madvaner
Wistoft, K.
26/02/2020
1 Media contribution
Press/Media: Press / Media