Rundt om smag

Karen Wistoft, Lars Qvortrup

Research output: Contribution to journal/Conference contribution in journal/Contribution to newspaperJournal articleResearchpeer-review

Abstract

Artiklen ”Bag om smag” (Ugeskr Læger 2018;180:V08170627) definerer og redegør for smagssansen, for årsagerne til og effekterne af smagsforstyrrelser samt behandlingsmuligheder. I det engelske summary står, at ”in addition to this simple function the sense of taste takes part in more complex relations such as reflexes vs learning, perception vs expectation, and pleasure vs disgust” (Ibid: 5).
I vores statusartikel vil vi behandle disse mere komplekse forhold: Smag er i lige så høj grad baseret på læring som på refleks, den er i lige så høj grad forventnings- som perceptionsbaseret, og den har ikke kun en ”gatekeeperfunktion” (Ibid: 2) mod sygdom, men er også en kilde til velsmag og mad- og måltidsglæde, som igen er en væsentlig forudsætning for behandling og helbredelse.
Artiklen gennemgår med henvisning til Wistoft og Qvortrup 2018 ud over den sansede smag (som behandles i ”Bag om smag”) yderligere seks smagsdimensioner, som alle har afgørende betydning for opnåelse af velsmag og glæde, fx i et behandlingsforløb:
- Den skønne smag (som omhandler nydelse)
- Den sunde smag (som omhandler trivsel og ernæring)
- Den moralske smag (som omhandler sociale normer og fødevareetik)
- Den religiøse smag (som blandt andet omhandler religiøse mad- og måltidsritualer)
- Den kærlige smag (som omhandler kærlighed og omsorg udtrykt i mad og måltider)
- Den smarte smag (som omhandler mode og stil i mad og måltider)
I forhold til ”Bag om smag” rummer artiklen to overordnede pointer:
1. Vi smager ikke kun med smagsløgene eller med hele sanseapparatet, men med hele vores kulturelle repertoire.
2. Smagssansens funktion er ikke kun at beskytte os mod sygdom og farer (toksiner), men også at fremme velsmag og nydelse.
Herigennem kan artiklen bringe vigtig viden og læring i forhold til mad og måltiders betydning for behandling og helbredelse.

LITTERATUR
Fjaeldstad A, Fernandes H, Nyengaard JR, Ovesen T. Bag om smag. Ugeskr Læger 2018;180;V=8170627:2-5.N
Wistoft, K, Qvortrup, L. Smagens didaktik. Copenhagen: Akademisk Forlag 2018.
Original languageDanish
JournalUgeskrift for Læger
Volume180
Issue25
Pages (from-to)2291-2294
ISSN0041-5782
Publication statusPublished - 10 Dec 2018
  • Madmæssig mangfoldighed i Madkundskab

    Wistoft, K. (PI), Pless, M. (PI), Frerks, C. G. (PI), Hansen, S. T. (PI), Damsgård, C. (PI), Vial, M. (PI) & Carlsen, H. B. (PI)

    01/02/202131/12/2021

    Project: Research

    File
  • SfL 2.0: Smag for Livet - med smagen som brobygger

    Wistoft, K. (Project manager), Mouritsen, O. G. (Project manager), Hedegaard, L.-L. (Project manager), Sørensen, S. (Project manager), Schneider, M. (Project coordinator), Christensen, J. (Participant), Stovgaard, M. (Participant), Thrane, C. (Participant) & Brahe, T. (Participant)

    01/07/201830/06/2021

    Project: Research

    File
  • SmagForLivet

    Mouritsen, O. G. (Applicant), Wistoft, K. (Project manager), Leer, J. (Participant), Højlund, S. (Participant) & Povlsen, K. K. (Participant)

    01/07/201430/06/2018

    Project: Research

Cite this