Department of Political Science

Rets- og organisationsrevolutionen i højmiddelalderens Europa

Research output: Contribution to book/anthology/report/proceedingBook chapterResearchpeer-review

Standard

Rets- og organisationsrevolutionen i højmiddelalderens Europa. / Harste, Gorm.

Religion som forklaring?: Kirke og religion i stat og samfund - Festskrift til Per Ingesman. ed. / Nina J. Koefoed; Bo Kristian Holm; Sasja E. M. Stopa. Aarhus : Aarhus Universitetsforlag, 2018. p. 75-90.

Research output: Contribution to book/anthology/report/proceedingBook chapterResearchpeer-review

Harvard

Harste, G 2018, Rets- og organisationsrevolutionen i højmiddelalderens Europa. in NJ Koefoed, BK Holm & SEM Stopa (eds), Religion som forklaring?: Kirke og religion i stat og samfund - Festskrift til Per Ingesman. Aarhus Universitetsforlag, Aarhus, pp. 75-90.

APA

Harste, G. (2018). Rets- og organisationsrevolutionen i højmiddelalderens Europa. In N. J. Koefoed, B. K. Holm, & S. E. M. Stopa (Eds.), Religion som forklaring?: Kirke og religion i stat og samfund - Festskrift til Per Ingesman (pp. 75-90). Aarhus Universitetsforlag.

CBE

Harste G. 2018. Rets- og organisationsrevolutionen i højmiddelalderens Europa. Koefoed NJ, Holm BK, Stopa SEM, editors. In Religion som forklaring?: Kirke og religion i stat og samfund - Festskrift til Per Ingesman. Aarhus: Aarhus Universitetsforlag. pp. 75-90.

MLA

Harste, Gorm "Rets- og organisationsrevolutionen i højmiddelalderens Europa"., Koefoed, Nina J. Holm, Bo Kristian Stopa, Sasja E. M. (editors). Religion som forklaring?: Kirke og religion i stat og samfund - Festskrift til Per Ingesman. Chapter 4, Aarhus: Aarhus Universitetsforlag. 2018, 75-90.

Vancouver

Harste G. Rets- og organisationsrevolutionen i højmiddelalderens Europa. In Koefoed NJ, Holm BK, Stopa SEM, editors, Religion som forklaring?: Kirke og religion i stat og samfund - Festskrift til Per Ingesman. Aarhus: Aarhus Universitetsforlag. 2018. p. 75-90

Author

Harste, Gorm. / Rets- og organisationsrevolutionen i højmiddelalderens Europa. Religion som forklaring?: Kirke og religion i stat og samfund - Festskrift til Per Ingesman. editor / Nina J. Koefoed ; Bo Kristian Holm ; Sasja E. M. Stopa. Aarhus : Aarhus Universitetsforlag, 2018. pp. 75-90

Bibtex

@inbook{6c67cf2fec1940fd818c1d7e3ebdee82,
title = "Rets- og organisationsrevolutionen i h{\o}jmiddelalderens Europa",
abstract = "Mens historikere som i s{\ae}rlig grad Per Ingesman fortjenstfuldt har l{\o}ftet dansk h{\o}j- og senmiddelalderforskning til et niveau, hvor danske forhold kan sammenlignes med {\o}vrig europ{\ae}isk forskning, har man i samfundsvidenskaberne kun set aspekter heraf. Interessen har bedst udfoldet sig inden for retshistorie og retsvidenskab. De {\o}vrige samfundsvidenskaber har ikke deltaget i disse festligheder p{\aa} et sammenligneligt niveau. Imidlertid kan der v{\ae}re gode grunde til at p{\aa}pege, hvorledes moderne organisation og forvaltning har lange r{\o}dder tilbage f{\o}r Reformationen. Otto Hintzes analyser har til n{\o}d v{\ae}ret kendt. Ret udvikles ikke uden udviklinger i organisation. Det ”socialt imagin{\ae}re” (Taylor) udvikledes inden for en semantik om corpus spiritus, som senere i aristokratiets og absolutismens fort{\ae}llinger blev til esprit de corps og aktuelt sekulariseres til med ideer om corporate spirit og corporate identity. Artiklen fors{\o}ger at skitsere nogle af rammerne for den historiske sociologi, der kan skabe oplysning af disse forskningsfelter. Efter et bredt overblik over historisk sociologi om f{\o}r-reformatoriske udviklinger fokuseres temaet om, hvordan beslutningspr{\ae}misserne for den moderne organisations lange path dependencies eller formafh{\ae}ngigheder blev skabt. ",
keywords = "organisation, ledelse, magt, Revolution, kirke og stat, korps{\aa}nd, Ret, h{\o}jmiddelalderen, Europa",
author = "Gorm Harste",
year = "2018",
language = "Dansk",
isbn = "9788771845709",
pages = "75--90",
editor = "Koefoed, {Nina J.} and Holm, {Bo Kristian} and Stopa, {Sasja E. M.}",
booktitle = "Religion som forklaring?",
publisher = "Aarhus Universitetsforlag",

}

RIS

TY - CHAP

T1 - Rets- og organisationsrevolutionen i højmiddelalderens Europa

AU - Harste, Gorm

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - Mens historikere som i særlig grad Per Ingesman fortjenstfuldt har løftet dansk høj- og senmiddelalderforskning til et niveau, hvor danske forhold kan sammenlignes med øvrig europæisk forskning, har man i samfundsvidenskaberne kun set aspekter heraf. Interessen har bedst udfoldet sig inden for retshistorie og retsvidenskab. De øvrige samfundsvidenskaber har ikke deltaget i disse festligheder på et sammenligneligt niveau. Imidlertid kan der være gode grunde til at påpege, hvorledes moderne organisation og forvaltning har lange rødder tilbage før Reformationen. Otto Hintzes analyser har til nød været kendt. Ret udvikles ikke uden udviklinger i organisation. Det ”socialt imaginære” (Taylor) udvikledes inden for en semantik om corpus spiritus, som senere i aristokratiets og absolutismens fortællinger blev til esprit de corps og aktuelt sekulariseres til med ideer om corporate spirit og corporate identity. Artiklen forsøger at skitsere nogle af rammerne for den historiske sociologi, der kan skabe oplysning af disse forskningsfelter. Efter et bredt overblik over historisk sociologi om før-reformatoriske udviklinger fokuseres temaet om, hvordan beslutningspræmisserne for den moderne organisations lange path dependencies eller formafhængigheder blev skabt.

AB - Mens historikere som i særlig grad Per Ingesman fortjenstfuldt har løftet dansk høj- og senmiddelalderforskning til et niveau, hvor danske forhold kan sammenlignes med øvrig europæisk forskning, har man i samfundsvidenskaberne kun set aspekter heraf. Interessen har bedst udfoldet sig inden for retshistorie og retsvidenskab. De øvrige samfundsvidenskaber har ikke deltaget i disse festligheder på et sammenligneligt niveau. Imidlertid kan der være gode grunde til at påpege, hvorledes moderne organisation og forvaltning har lange rødder tilbage før Reformationen. Otto Hintzes analyser har til nød været kendt. Ret udvikles ikke uden udviklinger i organisation. Det ”socialt imaginære” (Taylor) udvikledes inden for en semantik om corpus spiritus, som senere i aristokratiets og absolutismens fortællinger blev til esprit de corps og aktuelt sekulariseres til med ideer om corporate spirit og corporate identity. Artiklen forsøger at skitsere nogle af rammerne for den historiske sociologi, der kan skabe oplysning af disse forskningsfelter. Efter et bredt overblik over historisk sociologi om før-reformatoriske udviklinger fokuseres temaet om, hvordan beslutningspræmisserne for den moderne organisations lange path dependencies eller formafhængigheder blev skabt.

KW - organisation, ledelse, magt

KW - Revolution

KW - kirke og stat

KW - korpsånd

KW - Ret

KW - højmiddelalderen

KW - Europa

M3 - Bidrag til bog/antologi

SN - 9788771845709

SP - 75

EP - 90

BT - Religion som forklaring?

A2 - Koefoed, Nina J.

A2 - Holm, Bo Kristian

A2 - Stopa, Sasja E. M.

PB - Aarhus Universitetsforlag

CY - Aarhus

ER -