Rammer for mad og måltider i skolen: en systematisk forskningskortlægning

Mikkel Stovgaard, Mathias Merrild Thorborg, Helle Huus Bjerge, Barbara Vad Andersen, Karen Wistoft

Research output: Book/anthology/dissertation/reportReportResearchpeer-review

Abstract

Mad og måltider i skolen handler ikke kun om, at maden er sund, men også om, at de fysiske-, organisatoriske-, sociale-, og pædagogiske rammer om måltiderne understøtter, at elever kan spise sundt med andre og nyde deres mad, hvad enten det er madpakker eller skolemad. Trods øget opmærksomhed på skolemad har betydningen af forskellige rammer for mad og måltider i skolen hidtil været uklar. Med denne rapport kortlægges dansk og international forskning på området systematisk.
Rapporten konkluderer, at rammerne har stor betydning for elevernes a) fysiske, sociale og mentale sundhed herunder lyst til at spise sundt, b) læringsforudsætninger og c) sociale og faglige trivsel. Samtidig peger forskningskortlægningen på, at interventioner, hvis de skal være effektfulde, bør være multikomponente, indeholde sund, velsmagende og indbydende mad indtaget i mindre spisegrupper samt involvere eleverne i udformningen og styringen af skolemåltidets rammer.
Original languageDanish
Place of publicationKøbenhavn
PublisherAarhus Universitet - DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug
Number of pages95
ISBN (Print)9788793398863
Commissioning bodyFødevarestyrelsen
Publication statusPublished - 20 Jul 2017
SeriesDCA rapport
Number101
ISSN2245-1684
  • Bevægelse, sundhed og trivsel

    Wistoft, K. (PI), Bahrenscheer, A. (Collaborator), Sederberg, M. (Collaborator) & Højholdt, A. (Collaborator)

    01/08/202031/12/2022

    Project: Research

  • MADmovers II

    Wistoft, K. (Project manager) & Højgaard Christensen, J. (Participant)

    01/11/201830/06/2019

    Project: Consultancy

Cite this