Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Opdatering af kvælstofudvaskning fra økologiske bedrifter

Research output: Book/anthology/dissertation/reportReportCommissioned

Standard

Opdatering af kvælstofudvaskning fra økologiske bedrifter. / Olesen, Jørgen E; Kristensen, Troels; Kristensen, Ib Sillebak; Børgesen, Christen Duus; Eriksen, Jørgen; Pedersen, Birger Faurholt; Kongsted, Anne Grete.

DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, 2020. 58 p. (DCA rapport; No. 176).

Research output: Book/anthology/dissertation/reportReportCommissioned

Harvard

APA

CBE

MLA

Olesen, Jørgen E et al. Opdatering af kvælstofudvaskning fra økologiske bedrifter DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug,. 2020. (DCA rapport; Journal number 176).

Vancouver

Olesen JE, Kristensen T, Kristensen IS, Børgesen CD, Eriksen J, Pedersen BF et al. Opdatering af kvælstofudvaskning fra økologiske bedrifter. DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, 2020. 58 p. (DCA rapport; No. 176).

Author

Bibtex

@book{1d6e85bfb911401f921bf74d95d8f49f,
title = "Opdatering af kv{\ae}lstofudvaskning fra {\o}kologiske bedrifter",
abstract = "Revideret ift version leveret den 30. september - se f{\o}lgebrev for forklaringLandbrugsstyrelsen har bedt DCA om en revurdering af den generelle nitratudvaskning fra {\o}kologiske arealer, og herunder effekten ved oml{\ae}gning fra konventionelt til {\o}kologisk jordbrug. Effekten af oml{\ae}gning har v{\ae}ret estimeret i flere tidligere studier, og har generelt v{\ae}ret faldende over tid. Dette skyldes is{\ae}r, at der er sket stramninger p{\aa} kv{\ae}lstofanvendelse, jordbearbejdning og brug af efterafgr{\o}der i det konventionelle landbrug. Senest er effekten i 2013 estimeret til 10-17 kg N/ha. I n{\ae}rv{\ae}rende rapport tages udgangspunkt i den landbrugsm{\ae}ssige arealanvendelse i 2017. Unders{\o}gelsen bygger p{\aa} modelberegninger baseret p{\aa} types{\ae}dskifter for fire konventionelle og {\o}kologiske driftsgrene. Med udgangspunkt i dyrknings- og g{\o}dningspraksis for 2017 estimeres det, at den samlede effekt ved overgang fra konventionel til {\o}kologisk drift er en reduktion i nitratudvaskning p{\aa} 9 til 11 kg N/ha. Frem til 2020 er der bl.a. sket en yderligere stigning i omfanget af m{\aa}lrettede efterafgr{\o}der p{\aa} det konventionelt dyrkede areal, og dette medvirker til at reducere forskellen med 2 til 3 kg N/ha. Det estimeret interval for reduktion i nitratudvaskning er s{\aa}ledes p{\aa} 6 til 9 kg N/ha for 2020.",
keywords = "T0-2020",
author = "Olesen, {J{\o}rgen E} and Troels Kristensen and Kristensen, {Ib Sillebak} and B{\o}rgesen, {Christen Duus} and J{\o}rgen Eriksen and Pedersen, {Birger Faurholt} and Kongsted, {Anne Grete}",
note = "Linket til h{\o}jre henviser til rapporten i trykt format til download. Dokumentet over linket er selve leveringen til ministeriet med f{\o}lgebrev.",
year = "2020",
month = oct,
language = "Dansk",
isbn = "978-87-93998-24-7",
series = "DCA rapport",
number = "176",
publisher = "DCA - Nationalt Center for F{\o}devarer og Jordbrug,",

}

RIS

TY - RPRT

T1 - Opdatering af kvælstofudvaskning fra økologiske bedrifter

AU - Olesen, Jørgen E

AU - Kristensen, Troels

AU - Kristensen, Ib Sillebak

AU - Børgesen, Christen Duus

AU - Eriksen, Jørgen

AU - Pedersen, Birger Faurholt

AU - Kongsted, Anne Grete

N1 - Linket til højre henviser til rapporten i trykt format til download. Dokumentet over linket er selve leveringen til ministeriet med følgebrev.

PY - 2020/10

Y1 - 2020/10

N2 - Revideret ift version leveret den 30. september - se følgebrev for forklaringLandbrugsstyrelsen har bedt DCA om en revurdering af den generelle nitratudvaskning fra økologiske arealer, og herunder effekten ved omlægning fra konventionelt til økologisk jordbrug. Effekten af omlægning har været estimeret i flere tidligere studier, og har generelt været faldende over tid. Dette skyldes især, at der er sket stramninger på kvælstofanvendelse, jordbearbejdning og brug af efterafgrøder i det konventionelle landbrug. Senest er effekten i 2013 estimeret til 10-17 kg N/ha. I nærværende rapport tages udgangspunkt i den landbrugsmæssige arealanvendelse i 2017. Undersøgelsen bygger på modelberegninger baseret på typesædskifter for fire konventionelle og økologiske driftsgrene. Med udgangspunkt i dyrknings- og gødningspraksis for 2017 estimeres det, at den samlede effekt ved overgang fra konventionel til økologisk drift er en reduktion i nitratudvaskning på 9 til 11 kg N/ha. Frem til 2020 er der bl.a. sket en yderligere stigning i omfanget af målrettede efterafgrøder på det konventionelt dyrkede areal, og dette medvirker til at reducere forskellen med 2 til 3 kg N/ha. Det estimeret interval for reduktion i nitratudvaskning er således på 6 til 9 kg N/ha for 2020.

AB - Revideret ift version leveret den 30. september - se følgebrev for forklaringLandbrugsstyrelsen har bedt DCA om en revurdering af den generelle nitratudvaskning fra økologiske arealer, og herunder effekten ved omlægning fra konventionelt til økologisk jordbrug. Effekten af omlægning har været estimeret i flere tidligere studier, og har generelt været faldende over tid. Dette skyldes især, at der er sket stramninger på kvælstofanvendelse, jordbearbejdning og brug af efterafgrøder i det konventionelle landbrug. Senest er effekten i 2013 estimeret til 10-17 kg N/ha. I nærværende rapport tages udgangspunkt i den landbrugsmæssige arealanvendelse i 2017. Undersøgelsen bygger på modelberegninger baseret på typesædskifter for fire konventionelle og økologiske driftsgrene. Med udgangspunkt i dyrknings- og gødningspraksis for 2017 estimeres det, at den samlede effekt ved overgang fra konventionel til økologisk drift er en reduktion i nitratudvaskning på 9 til 11 kg N/ha. Frem til 2020 er der bl.a. sket en yderligere stigning i omfanget af målrettede efterafgrøder på det konventionelt dyrkede areal, og dette medvirker til at reducere forskellen med 2 til 3 kg N/ha. Det estimeret interval for reduktion i nitratudvaskning er således på 6 til 9 kg N/ha for 2020.

KW - T0-2020

M3 - Rapport

SN - 978-87-93998-24-7

T3 - DCA rapport

BT - Opdatering af kvælstofudvaskning fra økologiske bedrifter

PB - DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug,

ER -