Informationssystemet. Praktisk brug af data omhandlende medicin i graviditeten: F R E I A - Fetal Risk & Embryotoxicity Information service Aarhus

Research output: Contribution to conferencePosterResearchpeer-review

Abstract

Titel: Informationssystemet. Praktisk brug af data omhandlende medicin i graviditeten.

Introduktion:
I Danmark anvender over 40.000 kvinder hvert år medicin i deres graviditeter, desværre ofte på et relativt uoplyst grundlag. Medicin testes ikke på gravide, af gode etiske grunde. Ti år efter ny medicin er kommet på markedet har nedslående 98% af præparaterne stadig en uafklaret sikkerhedsprofil omkring fosterpåvirkning, og kvalificeres ofte alene ved tilfældigt brug af medicin og erfaringer observeret gennem årtier.1 Denne forsinkelse er et alvorligt problem og en daglig udfordring i klinikken, som yderligere udfordres af det store turnover af ny medicin. Konsekvensen bliver et valg mellem at anvende den medicin, den gravide har behov for med fare for at påvirke det ufødte barn, eller at fravælge en gavnlig behandling, for at skåne barnet.

Formål:
At få hurtigere vished omkring medicinpåvirkning ved at udvikle et system, der kobler oplysninger om indtaget medicin sammen med påvirkninger hos fosteret/barnet, og gøre disse oplysninger umiddelbar tilgængelige for behandlende læger så snart de forelægger. Målet er, at gravide kan tage så oplyst et valg som muligt, når de har behov for medicin i deres graviditet.

Metode:
Region Midtjyllands BI-portal indeholder alle registreringer fra den elektroniske patientjournal (MidtEPJ) vedr. bl.a. medicinforbrug og graviditetsforløb, og opdateres dagligt. Via BI-portalen identificeres alle singleton graviditeter i Region Midtjylland, der fortsætter efter 12. graviditetsuge. Fra MidtEPJ udtrækkes information om den gravides medicinbrug, skanningsfund samt graviditets-, fødsels- og neonatale udfald. En brugerflade giver adgang til data, der kan besvare spørgsmål vedrørende lægemidlers potentielle effekt og bivirkninger under graviditet.

Resultater:
Vi har udviklet et informationssystem, der leverer kontinuerligt opdateret information om lægemidler anvendt under graviditeten fra 2013 og frem. Aktuelt indeholder systemet 155.000 afsluttede graviditeter, som er koblet sammen med 175 lægemidler og kan vise i alt 93 graviditets-, fødsel- og neonatale udfald. Gennem en brugerflade vises sammenhængen mellem medicinforbrug og graviditetsudfald for hvert af de 175 lægemidler. Derudover er det muligt at filtrere på faktorer såsom tid, trimester for eksponering af lægemiddel, graviditetslængde ved abort eller fødsel, graviditetsudfald og køn. Systemet er inkorporeret i Lægemiddelrådgivningen på Klinisk Farmakologi, AUH, hvor det bidrager til besvarelse af spørgsmål vedrørende medicinanvendelse i graviditet.

Konklusion:
Det unikke informationssystem leverer opdaterede data til direkte brug i klinikken uden forsinkelser. Aktuelt anvendes systemet til at bidrage til rådgivningen af den gravide via dennes læger.
Perspektivet er et nationalt redskab. Dette redskab kan anvendes til rådgivning af den enkelt gravide, men også udgøre rygraden i et fremtidigt overvågningssystem.
Original languageDanish
Publication date30 Oct 2024
Number of pages1
Publication statusPublished - 30 Oct 2024
EventKlinisk kvalitetskonference 2024 - Aalborg kultur og kongrescenter, Aalborg, Denmark
Duration: 30 Oct 202431 Oct 2024
https://www.rkkp.dk/om-rkkp/klinisk-kvalitet-2024/

Conference

ConferenceKlinisk kvalitetskonference 2024
LocationAalborg kultur og kongrescenter
Country/TerritoryDenmark
CityAalborg
Period30/10/202431/10/2024
Internet address

Cite this