Hverdagsflugt: rigtige mænd æder kød

Research output: Contribution to journal/Conference contribution in journal/Contribution to newspaperJournal articleCommunication

  • Linda Lapina, Institut for Kultur og Identitet
  • ,
  • Jonatan Leer
Tendens: I København er der den seneste tid skudt restauranter op, hvor menuen står på kød. Her hyldes en fordums maskulinitet i en fest af kødsafter og militære referencer. Vi sætter fokus på et par af disse ”kødfejringsrum”, hvor kødspiseri og maskulinitet kobles sammen. Burgere, pølser, vildt, grill, steaks, marv & ben ... Flere og flere kødspisesteder er de sidste par år skudt op i København. 2014 er tilmed blevet kaldt ’hotdogens år’. Mange af retterne er velkendte, men spisestederne har noget nyt over sig, som adskiller dem fra klassiske kødkoncepter som Jensens Bøfhus og den traditionelle pølsevogn. På de nye spisesteder kobles kød og maskulinitet sammen. Kød fortæres og hyldes både bogstaveligt og symbolsk via eksempelvis design og dekorationer, der målrettes en forestillet maskulin smag og ideen om et maskulint fællesskab. Her, i disse ”kødfejringsrum”, forhandles maskulinitet i et spændingsfelt mellem nostalgi og fornyelse. I en tid med flydende grænser for kønsidentitet peger en række nyere studier på madkulturen som en arena, hvor forskellige konkurrerende diskurser forsøger at definere, hvad maskulinitet er. I flere af studierne betones rummet som centralt for de kulinariske maskulinitetsforhandlinger. For eksempel er restaurantkøkkenet fortsat en af de arenaer, hvor en meget traditionel form for maskulinitet dyrkes, mens mandens indtog i de hjemlige køkkener i højere grad tolkes som en fornyelse af manderollen.
Original languageDanish
JournalKvinden og Samfundet
Volume131
Issue2=1690
Pages (from-to)14-15
Number of pages2
ISSN0106-5084
Publication statusPublished - 1 Dec 2015

See relations at Aarhus University Citationformats

ID: 95417375