Projects per year
Abstract
For at undervise i eller med smag må man vide, hvad smag er. Men hvad er smag? Er det noget, der har med nydelse at gøre, hvad enten nydelsen er individuel, dvs. handler om det enkelte individs smagsoplevelse, eller er kollektiv og handler om nydelsen af maden i måltidet som fællesskab? Er det et fysiologisk fænomen, der har fokus på smagsløg og sanseindtryk og -udtryk? Drejer det sig om sundhed og smagsopdragelse, som bidrager til at børn får smag for sunde og ikke usunde madvarer? Eller er smag et etisk fænomen, hvor man har smag for det gode og ansvarlige liv og derfor vælger madvarer, der er produceret under hensyn til bæredygtighed og acceptable produktionsforhold?
Vores svar er, at smag er alle fire dele, og at smagsdidaktik derfor er en lære om, hvordan man underviser i smag på en sådan måde, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder i relation til alle fire dimensioner. Derfor er artiklen opdelt i to hoveddele. I den ene del præsenterer vi en smagssystematik, dvs. en systematisk opdeling i de fire hovedkategorier, som vi skitserede ovenfor. Denne del besvarer ”hvad-spørgsmålet”: Hvad underviser man i, når man underviser i smag og med smag? I den anden del præsenterer vi en smagsdidaktik. Denne del besvarer ”hvordan-spørgsmålet”: Hvordan underviser man på en sådan måde, så eleverne udvikler kundskaber og færdigheder i henseende til de fire smagskategorier, som vi har skitseret?
Original language | Danish |
---|---|
Title of host publication | Perspektiver på smag |
Editors | Jonatan Leer, Liselotte Hedegaard |
Place of publication | Odense |
Publisher | Syddansk Universitet |
Publication date | 22 Nov 2017 |
Pages | 109-130 |
ISBN (Print) | 978-87-93551-00-8 |
ISBN (Electronic) | 978-87-93551-01-5 |
Publication status | Published - 22 Nov 2017 |
Series | Smag - skriftserie om smag |
---|---|
Number | 6 |
-
Madmæssig mangfoldighed i Madkundskab
Wistoft, K. (PI), Pless, M. (PI), Frerks, C. G. (PI), Hansen, S. T. (PI), Damsgård, C. (PI), Vial, M. (PI) & Carlsen, H. B. (PI)
01/02/2021 → 31/12/2021
Project: Research
File -
SfL 2.0: Smag for Livet - med smagen som brobygger
Wistoft, K. (Project manager), Mouritsen, O. G. (Project manager), Hedegaard, L.-L. (Project manager), Sørensen, S. (Project manager), Schneider, M. (Project coordinator), Højgaard Christensen, J. (Participant), Stovgaard, M. (Participant), Thrane, C. (Participant) & Brahe, T. (Participant)
01/07/2018 → 30/06/2021
Project: Research
File -
BSL: Børn Smag Læring
Wistoft, K. (Participant) & Leer, J. (Participant)
15/08/2014 → 31/05/2016
Project: Research
Research output
-
Seven dimensions of taste: taste in a sociological and educational perspective
Wistoft, K. & Qvortrup, L., 2021, Gastronomy and food science. Galanakis, C. (ed.). Amsterdam: Elsevier, p. 227-251 24 p.Research output: Contribution to book/anthology/report/proceeding › Book chapter › Research › peer-review
-
Smagen af vildt: jagt, undervisning og tilberedning
Wistoft, K., Thrane, C. & Henrichsen, P., Feb 2021, Odense: Smag for Livets Forlag. 85 p. (Smag - skriftserie om smag; No. 12, Vol. 2021).Research output: Book/anthology/dissertation/report › Book › Communication
Open Access -
Bæredygtighed og 'den moralske smag'
Wistoft, K., 2020.Research output: Contribution to conference › Conference abstract for conference › Research › peer-review
Activities
-
Faglærer seminar i Smag for Livet
Wistoft, K. (Participant)
15 Nov 2019Activity: Participating in or organising an event types › Participation in or organisation of workshop, seminar or course
-
Madkundskab er i forandring
Wistoft, K. (Participant)
8 May 2019Activity: Participating in or organising an event types › Participation in or organisation of workshop, seminar or course
File -
Akademi for Madkundskabsdidaktik
Wistoft, K. (Organizer), Thrane, C. (Speaker), Stovgaard, M. (Speaker) & Christensen, J. (Speaker)
30 Apr 2019Activity: Participating in or organising an event types › Participation in or organisation of workshop, seminar or course
File
Press/Media
-
Eksperters opsang til forældre: I kontrollerer jeres børns spisevaner for meget
Wistoft, K.
27/07/2020
1 Media contribution
Press/Media: Press / Media
-
Groft pitabrød er sundt valg til madpakken
Wistoft, K.
31/08/2019
1 Media contribution
Press/Media: Press / Media
-
Professor: Forældre griber kræsenhed forkert an
Wistoft, K.
11/11/2018
1 Media contribution
Press/Media: Press / Media