Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Går på universitetet: Skrapbog fra omvæltningerne

Research output: Book/anthology/dissertation/reportBookResearch

Asger Sørensen går på universitetet er en ”skrapbog” fra ti års voldsomme omvæltninger i den danske forskningsverden efter den ny universitetslov fra 2003. I fire kapitler fortælles der om den første organiserede modstand mod loven og den store underskriftindsamling i 2006-08; om den dramatiske historie omkring de tre fyringsvarslede pædagogiske filosoffer i 2010; om den pinagtige sag om musikprofessorens konflikt med sine kollegaer i 2010-12; og endelig om de store uddannelsesreformer 2014-16 og det liv præget af stress og utryghed, som blev normen på universitetet efter de store omvæltninger.
Den overordnede påstand er, at 2003-loven var en fejltagelse. Universitetet er rammen om forskning, videnskab og videregående uddannelse. Det skal derfor ikke ledes som en privat erhvervsvirksomhed, men som en lærd republik. Sådan var det i århundreder i Danmark, og det er stadig tilfældet i andre civiliserede lande. Bogen er således i sin helhed et argument for akademisk frihed, der uddybes med henvisning til bl.a. idealet om forskningsfrihed, universitetets ide og den republikanske styreform. Afgørende for argumentet er forfatterens personlige erfaringer fra fire årtiers gang på universitetet. Erindringer og fortællinger får derfor en fremtrædende plads.
Bogens kerne er tekster om disse emner skrevet i det nævnte tiår, som er ordnet i kapitler, der alle er forsynet med en nyskreven indledning. I bogens samlede indledning præsenteres det overordnede argument, mens de afsluttende bemærkninger diskuterer forskellige aspekter af videnskabelig anerkendelse og videnskabelighed. Tilsammen udgør de udvalgte tekster et dokumentarium, hvor meget forskelligartede vidnesbyrd giver bogen karakter af en dekorativ collage, der belyser mange aspekter af universitetslivet.
Og dekorativt skal det være: Asger Sørensen går på universitetet er nemlig også et festskrift i anledning af forfatterens tres års fødselsdag og hans fyrre års gang på universitetet. Til slut i bogen bringes der derfor en komplet fortegnelse over Asger Sørensens publikationer gennem disse fire årtier.
Translated title of the contributionGoes to university: Scrapbook from the upheavals
Original languageDanish
Place of publicationFrederiksberg
PublisherFilosofisk Rådgivning
Number of pages454
ISBN (Print)9788743029427
Publication statusPublished - Dec 2020
SeriesAsger Sørensen Bøgerne
Volume2

See relations at Aarhus University Citationformats

ID: 205821257