Aarhus University Seal

Fantasi

Research output: Book/anthology/dissertation/reportBookResearchpeer-review

”Min morfar har også en enhjørning”, siger Rasmus. Han ser fra mig til tv-skærmen og tilbage til mig igen. ”Enhjør- ninger rider på regnbuer. Den kommer med til min fød- selsdag”, konstaterer han. ”Må jeg få en chokoladekiks?”.
Hvad pokker foregår der inde i kraniet på min knægt? Er han blevet splitterravende vanvittig? Tror han, at morfar på Fyn er i besiddelse af et halvt ton hestelignende fabeldyr med regnbuemanke, skinnende horn og hele baduljen ligesom inde i fjerneren?

Selvfølgelig ikke. Havde jeg sagt det samme henne på kontoret, ville mine kolleger nok ringe efter den blå vogn. Men når en fireårig bruger sin fantasi, virker det naturligt. Vi ved jo godt, at han alligevel kender forskel på tanke- spind og virkelighed. Når der er tale om børn, enhjørnin- ger og fødselsdage, er fantasien nem at få øje på.

Men hvad med os voksne? Jeg ser rundt på mine kol- leger på Interacting Minds Centre på Aarhus Universitet. De er intelligente, ofte meget kreative mennesker, der ar- bejder med alt fra arkæologi til LEGO i fælles søgen efter mønstre bag menneskers sociale samspil. Men vi har ikkemange samtaler om opdigtede fabeldyr. Ikke nok, måske. Hvad er der sket med os?
Brænder fantasien ud som en farverig enhjørningeprut engang i teenageårene for gradvist at blive erstattet af karakterræs, projektregnskaber, skjorteflipper og langsom trasken imod dødens uundgåelige favntag? Eller er det kun galninge, elskende og poeter, som William Shakespeare skriver i En skærsommernatsdrøm, der er gjort af fantasiens drømmestof ?

Fantasi er ligesom dumhed eller venskab et af den slags begreber, vi bruger i flæng, men som det kan være vanskeligt at indfange med en enkel beskrivelse. Også når man er forsker. Fantasien er til stede, når mennesker udfol- der sig kreativt og skaber kunst, musik eller stor litteratur. Den findes i børns ivrige eksperimenter med mulige og umulige ideer, når de nysgerrigt udforsker verden gennem leg og godnathistorier. Og fantasiens mysterium er også på spil, når vi skal forstå, hvordan vores sind kan skabe bille- der af ting, der ikke findes foran vores øjne – og hvorfor vi tilbringer så megen tid i dagdrømme eller med at forestille os fremtiden.

I min Tænkepause vil derfor jeg tage dig med på en videnskabelig rejse til de yderste hjørner af menneskers utrolige fantasi – og fortælle om de til sammenligning nærmest kedelige mekanismer i vores sind og hjerne, der gør fantasiens mentale laboratorieøvelser til byggesten for selv vores mest banale tanker.
Translated title of the contributionImagination
Original languageDanish
Place of publicationAarhus
PublisherAarhus Universitetsforlag
Number of pages60
ISBN (Print)978 87 7219 0822
Publication statusPublished - Nov 2020
SeriesTænkepauser

    Research areas

  • imagination, creativity, counterfactual thinking, offline cognition, evolution, play, childhood, fantasy play, cognition, neuroscience

See relations at Aarhus University Citationformats

Activities

Projects

Press/Media items

ID: 188574373