Aarhus University Seal

Fællesskabende praksisser som rekontekstualisering af hjælp

Research output: Contribution to journal/Conference contribution in journal/Contribution to newspaperJournal articleResearchpeer-review

Standard

Fællesskabende praksisser som rekontekstualisering af hjælp. / Mørck, Line Lerche; Schwartz, Ida; Christensen, Tina Wilchen et al.
In: Menneskelig udvikling, deltagelse og social forandring, 03.2023.

Research output: Contribution to journal/Conference contribution in journal/Contribution to newspaperJournal articleResearchpeer-review

Harvard

Mørck, LL, Schwartz, I, Christensen, TW & Nissen, M 2023, 'Fællesskabende praksisser som rekontekstualisering af hjælp', Menneskelig udvikling, deltagelse og social forandring.

APA

Mørck, L. L., Schwartz, I., Christensen, T. W., & Nissen, M. (2023). Fællesskabende praksisser som rekontekstualisering af hjælp. Menneskelig udvikling, deltagelse og social forandring.

CBE

Mørck LL, Schwartz I, Christensen TW, Nissen M. 2023. Fællesskabende praksisser som rekontekstualisering af hjælp. Menneskelig udvikling, deltagelse og social forandring.

MLA

Mørck, Line Lerche et al. "Fællesskabende praksisser som rekontekstualisering af hjælp". Menneskelig udvikling, deltagelse og social forandring. 2023.

Vancouver

Mørck LL, Schwartz I, Christensen TW, Nissen M. Fællesskabende praksisser som rekontekstualisering af hjælp. Menneskelig udvikling, deltagelse og social forandring. 2023 Mar.

Author

Mørck, Line Lerche ; Schwartz, Ida ; Christensen, Tina Wilchen et al. / Fællesskabende praksisser som rekontekstualisering af hjælp. In: Menneskelig udvikling, deltagelse og social forandring. 2023.

Bibtex

@article{08e8499e96ec44c98be5bf6bdfd10c19,
title = "F{\ae}llesskabende praksisser som rekontekstualisering af hj{\ae}lp",
abstract = "Denne antologi s{\ae}tter fokus p{\aa}, hvordan deltagelse i skabelse af f{\ae}llesskaber har betydning for menneskers udvikling af livsmuligheder sammen med andre. I velf{\ae}rdsprofessionelt arbejde udpeges individet ofte som genstanden for ”hj{\ae}lp”, og mange gange med det form{\aa}l at forandre den enkeltes adf{\ae}rd eller mentale indstilling. Det betyder at problemer med rod i vanskelige sociale betingelser blive individualiseret, hvorved selve udpegningen som hj{\ae}lp-beh{\o}vende risikerer at bidrage til marginalisering. N{\aa}r mennesker i sociale n{\o}dsituationer oplever at blive peget ud som problemet, kan hj{\ae}lp f{\aa} en anden betydning end den tilsigtede. Hj{\ae}lp kan opleves patroniserende og stigmatiserende i en organisering, hvor den ene part, der yder hj{\ae}lp, ses som den aktive skabende part, mens den anden forst{\aa}s som en relativt passiv hj{\ae}lp-beh{\o}vende modtager. Denne figur af en hj{\ae}lpe-relation, der best{\aa}r af en giver og en modtager (et subjekt-objekt forhold), har gennem tiden v{\ae}ret genstand for megen kritik og fors{\o}g p{\aa} overskridelse i socialp{\ae}dagogik og social arbejde (se ogs{\aa} kapitel 2).",
keywords = "f{\ae}llesskabende praksis, hj{\ae}lp, f{\ae}lles tredje, F{\ae}llesskab, Marginalisering, Socialp{\ae}dagogik",
author = "M{\o}rck, {Line Lerche} and Ida Schwartz and Christensen, {Tina Wilchen} and Morten Nissen",
year = "2023",
month = mar,
language = "Dansk",
journal = "Menneskelig udvikling, deltagelse og social forandring",
issn = "2246-3593",
publisher = "Frydenlund Academic",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Fællesskabende praksisser som rekontekstualisering af hjælp

AU - Mørck, Line Lerche

AU - Schwartz, Ida

AU - Christensen, Tina Wilchen

AU - Nissen, Morten

PY - 2023/3

Y1 - 2023/3

N2 - Denne antologi sætter fokus på, hvordan deltagelse i skabelse af fællesskaber har betydning for menneskers udvikling af livsmuligheder sammen med andre. I velfærdsprofessionelt arbejde udpeges individet ofte som genstanden for ”hjælp”, og mange gange med det formål at forandre den enkeltes adfærd eller mentale indstilling. Det betyder at problemer med rod i vanskelige sociale betingelser blive individualiseret, hvorved selve udpegningen som hjælp-behøvende risikerer at bidrage til marginalisering. Når mennesker i sociale nødsituationer oplever at blive peget ud som problemet, kan hjælp få en anden betydning end den tilsigtede. Hjælp kan opleves patroniserende og stigmatiserende i en organisering, hvor den ene part, der yder hjælp, ses som den aktive skabende part, mens den anden forstås som en relativt passiv hjælp-behøvende modtager. Denne figur af en hjælpe-relation, der består af en giver og en modtager (et subjekt-objekt forhold), har gennem tiden været genstand for megen kritik og forsøg på overskridelse i socialpædagogik og social arbejde (se også kapitel 2).

AB - Denne antologi sætter fokus på, hvordan deltagelse i skabelse af fællesskaber har betydning for menneskers udvikling af livsmuligheder sammen med andre. I velfærdsprofessionelt arbejde udpeges individet ofte som genstanden for ”hjælp”, og mange gange med det formål at forandre den enkeltes adfærd eller mentale indstilling. Det betyder at problemer med rod i vanskelige sociale betingelser blive individualiseret, hvorved selve udpegningen som hjælp-behøvende risikerer at bidrage til marginalisering. Når mennesker i sociale nødsituationer oplever at blive peget ud som problemet, kan hjælp få en anden betydning end den tilsigtede. Hjælp kan opleves patroniserende og stigmatiserende i en organisering, hvor den ene part, der yder hjælp, ses som den aktive skabende part, mens den anden forstås som en relativt passiv hjælp-behøvende modtager. Denne figur af en hjælpe-relation, der består af en giver og en modtager (et subjekt-objekt forhold), har gennem tiden været genstand for megen kritik og forsøg på overskridelse i socialpædagogik og social arbejde (se også kapitel 2).

KW - fællesskabende praksis

KW - hjælp

KW - fælles tredje

KW - Fællesskab

KW - Marginalisering

KW - Socialpædagogik

M3 - Tidsskriftartikel

JO - Menneskelig udvikling, deltagelse og social forandring

JF - Menneskelig udvikling, deltagelse og social forandring

SN - 2246-3593

ER -