Erfaringer fra DEFF Projektet Grøn Open Access i praksis

Lise Ingemann Mikkelsen*, Anette Wergeland Schneider, Ane Ahrenkiel Sand*, Lene Hald, Trine Azbi, Anne Thorst Melbye, Birgit Truelsen Larsen, Charlotte Greve, Birgitte Sass, Claus Rosenkrantz Hansen, Anna Mette Morthorst, Morten Hjorth Gad, Mathias Johannes Michelsen, Lone Søndberg Madsen, Regine Ejstrup

*Corresponding author for this work

Research output: Book/anthology/dissertation/reportReportResearch

Abstract

I 2016 påviste Open Access indikatoren et uudnyttet potentiale på ca. 60%. Projektet Grøn Open Access i praksis har derfor taget udgangspunkt i spørgsmålet – Hvorfor er der ikke mere Open Access indhold og hvad er det for praktiske udfordringer bibliotekerne støder på. Forskningsregistreringsteams støder på udfordringer som vanskeliggør institutionernes muligheder for at nå de nationale OA-mål.

Hvad kan vi sammen som biblioteker gøre ved disse udfordringer, og hvad kan vi få forlagene til at gøre for at understøtte grøn Open Access. Projektet har arbejdet med udfordringerne indenfor 6 temaer: Embargo, Tilladte Open Access Versioner, Forlagenes praksis, Forskernes arbejdsprocesser, Rettigheder og licenser, Systemunderstøttelse.

Indenfor alle temaer har projektet dokumenteret, analyseret og drøftet en lang række udfordringer i forhold til implementeringen af grøn Open Access i praksis. Projektet håber, at de identificerede udfordringer kan være med til at nuancere dialogen og vidensniveauet omkring den praktiske håndtering af grøn Open Access og at resultaterne kan anvendes i diverse forums arbejde med implementering af den danske grønne Open Access strategi.
Original languageDanish
PublisherDTU
Publication statusPublished - 2018

Cite this