En overvågningsdebat uden Orwell

Research output: Contribution to journal/Conference contribution in journal/Contribution to newspaperContribution to newspaper - Comment/debate

Abstract

Forfatteren George Orwell “fik - næsten - helt ret”, skriver kronikredaktør Marcus Rubin i et indlæg d. 10. februar, 2018. Hermed indskriver Rubin sig i en journalistisk tradition, der siden Kurt Strands artikel fra 1980 i Socialistisk Dagblad om svenskernes brug af tv-overvågning har anvendt Orwell som forklaringsnøgle til at forstå overvågningen i samfundet. Det er uheldigt, for vores overvågning ligner ikke den i Orwells roman.

I dag har vi meget overvågning, men vores version af overvågningssamfundet er afgørende forskelligt fra skræmmebilledet i 1984. Vi har f.eks. ikke en Big Brother. Der er ingen central aktør, som ser alt og ved alt. Overvågningen i Danmark er decentral, og myndighederne udgør blot en del af det brogede billede sammen med virksomheder, butikker, skoler, arbejdspladser og sociale medier. Vi har heller ikke et totalitært samfund uden frihed med systematiske krænkelser af privatlivet. I Danmark er overvågning reguleret af lovgivningen, som myndige borgere har indflydelse på i kraft af det repræsentative demokrati.

Det er derfor problematisk primært at trække på Orwell i overvågningsdebatten. Ikke blot fordi forestillingen om overvågning her ikke passer med vores samfund, men fordi den risikerer at skygge for andre vigtige emner. Hvordan skal vi beskytte personlige data i en digital verden? Hvordan håndterer vi, at alle de informationer om os, som staten indsamler, altid potentielt kan falde i de forkerte hænder? Hvem ejer de data, som vi giver væk under vores færden på sociale medier og internetsider? Hvordan kan vi bruge overvågningsteknologier til at beskytte demente på en måde, der sikrer et værdigt liv? Hvor meget skal vi holde øje med vores børns færden og aktiviteter, både ude i verden og på internettet? Hvordan vælger vi den rigtige overvågning og sorterer den forkerte fra?

Disse presserende spørgsmål kræver en nuanceret debat uden oplagte, men misvisende skræmmebilleder. Orwell er en fremragende forfatter, men stil gerne 1984 tilbage i reolen, når vi skal diskutere overvågning.
Original languageDanish
JournalPolitiken, debatsektionen
Pages (from-to)6
Number of pages1
ISSN0907-1814
Publication statusPublished - 16 Feb 2018

Cite this