Debat: Antropologi og Medier

Research output: Contribution to journal/Conference contribution in journal/Contribution to newspaperEditorial

”Antropologerne skal ud af elfenbenstårnet”, ”vi har et ansvar for at gøre vores viden gældende og tilgængelig”, ”verden har brug for dybdegående og nuancerede etnografiske beskrivelser, der ikke opdeler alt i enten eller, sort eller hvidt, godt eller dårligt.”

Disse opfordringer gentages ofte i danske og internationale debatter om såkaldt "public anthropology", og vidensformidling er da også blevet en fast del af mange antropologers arbejdsbeskrivelse. Men er det altid så enkelt? Skal antropologer altid og for enhver pris gøre deres viden gældende i offentlige debatter? Hvordan gør man rent praktisk, hvis man vil i dialog med et stort publikum? Kan formidlingen gå galt, og hvad kan der ske, hvis deltagelsen i offentlige debatter ikke går som tiltænkt?

I denne udgave af Jordens Folk har vi samlet en række bidrag fra fagfæller, der på forskellig vis reflekterer over konsekvenserne af de strukturelle ændringer, som nyhedsmedierne har gennemgået, og hvilke rammer det sætter for antropologers deltagelse i offentlige debatter. Nogle retter særligt fokus på, hvilke utilsigtede konsekvenser, det kan have at deltage i debatten for de mennesker, vi arbejder med, mens andre viser, hvordan debatten kan præge os som fagfolk og privatpersoner. Bidragene viser desuden eksempler på, hvordan man kan arbejde med vidensformidling gennem både tekst, tale, film, udstilling og fotografi.
Translated title of the contributionIntroduction: Anthropology and Media
Original languageDanish
JournalJordens Folk
Volume54
Issue1
Pages (from-to)1-3
Number of pages3
ISSN0021-7484
Publication statusPublished - 2019

    Research areas

  • media, public anthropology

See relations at Aarhus University Citationformats

ID: 175181848