Projects per year
Abstract
Paperets metode er sociologisk teoretisk med afsæt i empirisk didaktisk forskning. Ifølge Luhmann er moral kommunikation, der er kodificeret ud fra differencen god/dårlig eller agtelse/misagtelse. Der reflekteres ikke over, hvad der betinger den moralske dom. Etik definerer Luhmann som refleksion over moral med henblik på at overveje, hvad det er, der betinger den moralske position (Luhmann, 2008, 1990, 1989). Den, der ikke inddrager etik i sine moralske afgørelser, er moralist, dvs. afsiger moraldomme uden etisk refleksion (Luhmann, 2008). Hertil kommer at den, der moraliserer, altid ”peger ud ad”. Endvidere generaliserer moralisten med universelle domme uden at inddrage det, der betinger dommene. Luhmann skriver: ”Moralisering har en polemisk natur (…) På den måde kan der opstå steppebrande” (Luhmann, 2008 p. 280).
For at undgå at undervisning i bæredygtighed er moraliserende, må den indeholde etiske refleksioner. Det er ’den moralske smag’ et eksempel på. I bogen ”Smagens didaktik” (Wistoft & Qvortrup, 2018a, 2018b, 2019, 2020) præsenterer vi en smagssystematik med syv smagsdimensioner. Her er den moralske smag defineret som den smagsdimension, der populært sagt giver en god mavefornemmelse! – knyttet til sociale normer. Refleksionsrepertoiret er fødevareetik, klimaetik og bæredygtighedsetik. Målet er, at eleven tilegner sig smagskompetencer og former sin smagsmyndige personlighed, med Kant som inspirationskilde (Kant, 1971, 1993 [1783], 2005). Hvordan vi smager og spiser, er civilisatorisk lige så vigtigt, som hvad vi ved og synes.
Original language | Danish |
---|---|
Publication date | 1 Feb 2022 |
Publication status | Published - 1 Feb 2022 |
Event | Dansk Sociologikongres 2022: Optimeringslogikker, forandringsprocesser og disruption: Konsekvenser for samfund og individer - DPU, Aarhus Universitet, Køvenhavn NV, Denmark Duration: 24 Mar 2022 → 25 Mar 2022 http://sociologi.dk/call-dansk-sociologikongres-2022/ |
Conference
Conference | Dansk Sociologikongres 2022 |
---|---|
Location | DPU, Aarhus Universitet |
Country/Territory | Denmark |
City | Køvenhavn NV |
Period | 24/03/2022 → 25/03/2022 |
Internet address |
Projects
- 3 Finished
-
SfL 2.0: Smag for Livet - med smagen som brobygger
Wistoft, K. (Project manager), Mouritsen, O. G. (Project manager), Hedegaard, L.-L. (Project manager), Sørensen, S. (Project manager), Schneider, M. (Project coordinator), Højgaard Christensen, J. (Participant), Stovgaard, M. (Participant), Thrane, C. (Participant) & Brahe, T. (Participant)
01/07/2018 → 30/06/2021
Project: Research
File -
Research output
-
Seven dimensions of taste: taste in a sociological and educational perspective
Wistoft, K. & Qvortrup, L., 2021, Gastronomy and food science. Galanakis, C. (ed.). Amsterdam: Elsevier, p. 227-251 24 p.Research output: Contribution to book/anthology/report/proceeding › Book chapter › Research › peer-review
-
Etik, moral og moralisering: Bæredygtighed i madkundskabsdidaktik
Wistoft, K., 2020, 4 p. Foreningen Madkundskab.Research output: Other contribution › Net publication - Internet publication › Communication
Open Access -
Teaching taste
Wistoft, K. & Qvortrup, L., 10 Oct 2019, Illinois, USA: Common Ground Research Networks. 114 p. (Food studies).Research output: Book/anthology/dissertation/report › Book › Research › peer-review
Press/Media
-
Skoleelevers gårdbesøg og hands-on læring
Wistoft, K.
31/03/2022
1 Media contribution
Press/Media: Press / Media