Projects per year
Project Details
Description
Layman's description
Smag er mere end det vi sanser med munden og de øvrige sanser. Smag er også velsmag, kærlig smag, sund smag, smag af bæredygtighed, religiøs smag og moderigtig smag. Men hvordan underviser vi i smag? Hvordan udvikler vi elevernes smagskompetencer og smagsmyndighed, dvs. evne og mod til at foretage begrundede smagsvalg og indgå i smagsfællesskaber? At besvare disse spørgsmål er ikke bare relevant i faget madkundskab, men også i et samfund, hvor smag (”mavefornemmelser”) spiller en voksende rolle i politik og forbrug og i de sociale medier.
Projektet bygger videre på en generel smagsdidaktik, dvs. teori om smagsdimensioner og smagsundervisning. Det besvarer to spørgsmål:
1. Hvordan kan vi undervise elever i folkeskolen om sundhed og bæredygtighed i faget madkundskab og i beslægtede fag?
2. Hvordan kan vi understøtte en tværfaglig tilgang til smagsundervisning i gymnasiet ud fra den kendsgerning, at smag appellerer til både naturvidenskab og kunst og litteratur?
Sideløbende med at disse to spørgsmål besvares i to empiriske, udviklingsorienterede delprojekter, hvor undervisere og praktikere fra folkeskole, gymnasium, fødevareuddannelser m.v. deltager, bruges resultaterne til at videreudvikle den generelle smagsdidaktik. Herigennem vil projektet både levere grundvidenskabelige og praksisrelevante resultater, som vil blive udbredt som monografier, videnskabelige artikler og praksisorienterede seminarer og populære artikler.
Status | Curtailed |
---|---|
Effective start/end date | 01/02/2019 → 01/02/2019 |
Fingerprint
-
TASTE Didactics - Food and Critical Thinking
Wistoft, K. (PI), Danneskiold-Samsøe, I. (Participant) & Skovmand-Larsen, M. (Participant)
01/08/2023 → 31/08/2027
Project: Research
File -
Madmæssig mangfoldighed i Madkundskab
Wistoft, K. (PI), Pless, M. (PI), Frerks, C. G. (PI), Hansen, S. T. (PI), Damsgård, C. (PI), Vial, M. (PI) & Carlsen, H. B. (PI)
01/02/2021 → 31/12/2021
Project: Research
File -
Kompetense for kvalitet i Mat og helse- videreutdanning for lærere
Wistoft, K. (PI)
01/12/2018 → 30/11/2020
Project: Other
Research output
-
Seven dimensions of taste: taste in a sociological and educational perspective
Wistoft, K. & Qvortrup, L., 2021, Gastronomy and food science. Galanakis, C. (ed.). Amsterdam: Elsevier, p. 227-251 24 p.Research output: Contribution to book/anthology/report/proceeding › Book chapter › Research › peer-review
-
Professor om manglende kostvejledning til veganske familier: Det er en falliterklæring, hvis ikke vi gør som vores nabolande.
Wistoft, K., 1 Sept 2020, In: Sundhedsmonitor.Research output: Contribution to journal/Conference contribution in journal/Contribution to newspaper › Comment/debate/letter to the editor › Communication
Open Access -
Børnemad - når smag overhaler sundhed
Wistoft, K., 28 Apr 2019, In: Politiken, kroniken.Research output: Contribution to journal/Conference contribution in journal/Contribution to newspaper › Contribution to newspaper - Feature article
Activities
-
TASTE Didactics
Wistoft, K. (Organizer)
20 Sept 2023 → 21 Sept 2023Activity: Participating in or organising an event types › Participation in or organisation of workshop, seminar or course
File -
The Eleventh International Conference on Food Studies
Wistoft, K. (Organizer) & Qvortrup, L. (Organizer)
28 Oct 2021 → 30 Oct 2021Activity: Participating in or organising an event types › Participation in or organisation af a conference
File -
Taste in a sociological and didactic perspectiveSeven Dimensions of Taste
Wistoft, K. (Invited speaker) & Qvortrup, L. (Invited speaker)
28 Oct 2021Activity: Presentations, memberships, employment, ownership and other activities › Lecture and oral contribution
File
Press/Media
-
-
Eksperters opsang til forældre: I kontrollerer jeres børns spisevaner for meget
Wistoft, K.
27/07/2020
1 Media contribution
Press/Media: Press / Media
-
Professor: Mellemmåltider er afgørende for unges koncentration
Wistoft, K.
09/09/2019
1 Media contribution
Press/Media: Press / Media