Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

PROsthesis vs ACTive exercise program in patients with glenohumeral osteoarthritis eligible for shoulder arthroplasty: the ProAct multicenter, randomized controlled trial

Project: Research

  • Fysioterapi- og Ergoterapiafdelingen, Aarhus Universitetshospital
  • Aalborg Universitetshospital
  • Skulder- og Albuesektoren, Ortopædkirurgisk Afdeling E, Århus Universitetshospital, Århus Sygehus
  • Tampere University Hospital and University of Tampere, Tampere, Finland.
  • Central Finland Central Hospital
  • Tampereen Yliopisto
See relations at Aarhus University

Description

A multicenter randomized controlled trial investigating the effectiveness of shoulder arthroplasty surgery compared to 12 weeks of physiotherapist supervised exercise on pain and physical function in patients with glenohumeral osteoarhtritis who are eligible for a shoulder arthroplasty.

Layman's description

Baggrund: Slidgigt i skulderen er et stigende problem i vores tiltagende aldrende befolkning. Patienter med slidgigt i skulderleddet oplever smerter, stivhed og svaghed i skulderleddet. Svær slidgigt i skulderleddet behandles ofte med en skulderprotese. Der er over det sidste årti sket en markant stigning i antal patienter behandlet med skulderprotese. Det er problematisk, da effekten af behandling med skulderprotese ikke er blevet testet i et lodtrækningsforsøg mod træning eller anden ikke-operativ behandling.
Formål: At undersøge om skulderprotese giver et bedre resultat end fysioterapeut-vejledt træning hos patienter med slidgigt i skulderleddet, som er indstillet til en skulderproteseoperation.
Anvendelse og relevans: Dette er det første lodtrækningsforsøg, der undersøger effekten af henholdsvis skulderprotese og træning. Studiet kan bidrage med værdifuld viden for patienter, kirurger, fysioterapeuter og beslutningstagere. Derudover kan studiet sætte fokus på effekten af og fordele og ulemper ved operation og ved træning.
Short titleThe ProAct trial
AcronymPROACT
StatusActive
Effective start/end date01/03/202130/04/2024

ID: 211493456