Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Obstetrics: Insulinsensitivitet igennem graviditet og post partum

Project: Research

See relations at Aarhus University

Description

Formålet med projektet er at definere kroppens insulinbehov i løbet af graviditet og at indentificere de store ændringer i insulinsensitivitet omkring fødslen og de første 6 måneder post partum.
Den viden vil markant forbedre insulinbehandlingen af gravide med type 1 diabetes både før og efter fødsel. Den vil også bidrage til at få identificeret det bedste tidspunkt at teste gravide med gestationel diabetes om der er udviklet type 2 diabetes post partum.
Ydermere vil vi undersøge amningens effekt på glukosetolerance hos kvinder, der har haft insulin-afhængig diabetes under graviditen.
Følgende studier er planlagt:
1. Beregning af insulinbehov som udtryk for insulinresistens hos gravide med type 1 diabetes. Retrospektivt kohortestudie af kvinder med type 1 diabetes med en singleton graviditet, ca. 600 patienter
2. Hyperinsulinæmisk euglykæmisk clamp hos kvinder før, lige efter fødsel og 6 mdr. post partum. Vi vil undersøge 20 kvinder med gestationel diabetes sent i graviditeten, 15 dage post partum samt 6 mdr. post partum og sammenligne dem med 20 kvinder uden gestationel diabetes undersøgt på samme måde.
3. Insulinbehov hos kvinder med insulin-afhængig diabetes, der ammer. Ændrer amningen insulinsensitiviteten? Prospektivt studie af insulinbehov estimeret ved hjælp af blodprøve (HbA1c) og spørgeskema 1, 3, 6 samt 12 mdr. post partum.
StatusFinished
Effective start/end date01/09/201426/06/2020

ID: 129008979