Project Details

Description

Milk Genomics-initiativet omfatter identifikation og karakterisering af naturlige genetiske varianter, der resulterer i forskellige funktionelle og ernæringsmæssige egenskaber i mælkens sammensætning. Teamet af forskere fra både Danmark og Sverige har til hensigt at kombinere viden om mælkens sammensætning med viden om den naturlige variation i koens arvelige egenskaber gennem anvendelse af genom-, proteom- og metabonom- teknikker.
Rygraden i de omfattende undersøgelser er et samlet antal på 1200 køer af tre forskellige racer: SRB, SDM og Jersey. Foruden analyser af dyrenes genetiske profil vil der også blive analyseret for følgende udvalgte egenskaber: Ostningsegenskaber, protein- og peptidprofiler inkl. ændringer der er sket efter den genetiske kodning, fedtsyresammensætning, vitaminer og mineraler (fx calcium og vitamin E) og små metabolitter bestemt ved hjælp af metabonomics. Ved hjælp af moderne kemometriske metodikker vil variationer i teknologiske og ernæringsmæssige egenskaber af mælken blive kortlagt ved hjælp af NMR-baseret metabonomics.
Finansiering: Programkomiteen for Sundhed, Fødevarer og Velfærd, Det Strategiske Forskningsråd; Viking Genetics; Dansk Kvæg (Mælkeafgiftsfonden); Arla Foods; svenske fonde.
Samarbejdspartnere: Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet; Lund Universitet (Sverige); Swedish University of Agricultural Sciences (Sverige); Svensk Mjölk (Sverige); Arla Foods; Viking Genetics (Danmark/Sverige).
StatusFinished
Effective start/end date01/01/200801/01/2013