Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

MicroLink - - Forudsigelse af mikrobiologiske enzymers indflydelse på holdbarhed og kvalitet vha omics-teknologier

Project: Research

See relations at Aarhus University

Description

Det overordnede formål er anvendelse af omics-teknologier og screeningsteknikker til forudsigelse af den
mikrobiologiske kvalitet i mejeriprodukter.
Et af de væsentligste kvalitetsproblemer i ultra-høj temperatur behandlet (UHT)-mælk kan føres tilbage til
aktivitet fra kvalitetsforringende enzymer, der stammer fra koens celler eller fra kuldeelskende (psykrotrofe)
bakterier, som kan vokse under køling. Bakterierne overlever ikke varmebehandlingen, men det gør enzymerne,
som efterfølgende reducerer produkternes holdbarhed og kvalitet, samt ultimativt fører til produktspild
og tab af markedsandele, på især eksportmarkeder. Projektet vil relatere enzymaktiviteter, som overlever
varmebehandlingen, til den målbare kvalitetsforringelse af UHT mælk pga. forudgående tilstedeværelse ad
mikroorganismer, som imidlertid ikke overlever varmebehandlingen og derfor ikke kan detekteres med traditionelle
mikrobiologiske analyser.
Projektet leverer viden baseret på anvendelse af “omics”-teknologier til at belyse kvalitetsødelæggelse i
UHT-mælk som resultat af mikrobiel kontaminering. Sigtet er at etablere værktøjer til tidlig påvisning af problem-
batches, således at denne mælk ikke bruges til produktion af langtidsholdbare UHT-produkter.
StatusActive
Effective start/end date01/01/201931/12/2021

ID: 179460973