Health promoting effects of milk-derived products

Project: Research

Project Details

Description

Mens det er velkendt, at mælkeprodukter indeholder vigtige næringsmidler, er det endnu debatteret, hvorledes indtag af mælkeprodukter påvirker stofskifte og sundhedstilstand. Hidtil har undersøgelser hovedsageligt været fokuseret omkring betydningen af grupper af enkelte komponenter. Vi vil undersøge, hvordan sammensætningen af proteiner i mælken påvirker energiudnyttelse og energibalance, og hvorledes forarbejdning af mælkeproteinerne ændrer deres påvirkning af metabolisme og mæthedsfølelse. Typen af bakterier i tarmen kan have afgørende betydning for, hvor effektivt vi optager energi fra føden, og tarmbakterier kan ydermere udskille stoffer til blodet, og derved påvirke hele organismens energibalance. Vi agter derfor at bestemme, hvordan indtag af mælkeprodukter kan ændre tarmens indhold af bakterier i en gunstig retning. Formålet med projektet er at udvikle NMR-baserede metabonomics-teknikker til at undersøge de metaboliske effekter af forskellige mælkeproteiner. NMR-metabonomics anvendes på biovæsker (blod og urin) fra interventionsstudier.
Finansiering: Programkomiteen for Sundhed, Fødevarer og Velfærd, Det Strategiske Forskningsråd.
Samarbejdspartnere: Arla Foods; Institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet;, BGI-Shenzhen (Kina); The National Institute of Nutrition and Seafood Research (NIFES) (Norge).
StatusFinished
Effective start/end date01/01/200931/12/2013