Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Aspekter af systematisk krydsningsavl og genotype x miljøvekselvirkning hos malkekvæg - modeludvikling, esitmering og design

Project: Research

  • Viking Genetics
See relations at Aarhus University

Description

Den stigende interesse for anvendelse af systematisk krydsningsavl på besætningsniveau hos danske kvægbrugere gør det nødvendigt at afklare væsentlige aspekter. Årsagen til den stigende interesse er, at systematisk krydsningsavl kan øge dækningsbidraget i malkekvægholdet med minimum 10%. I dette 4-årige projekt (2007-2010) udarbejdes og valideres en model til samtidig avlsværdivurdering for alle dyr, der på tværs af racer udnytter information fra både krydsnings- og renracede dyr og estimerer heterosiseffekter for økonomisk vigtige egenskaber. Desuden udvikles, valideres og afprøvnes en model, der kan estimere heterosis x miljøvekselvirkning for ydelsesegenskaber, tomdage, yversundhed og realiseret holdbarhed. Dette vil kunne kaste lys over, hvorvidt krydsningsfrodighed kommer mere eller mindre til udtryk i forskellige miljøer.
Der udarbejdes et design, som udvalgte besætninger kan deltage i. Formålet med dette er at skabe gode unbiased og forholdsvis balancerede data til fremtidig analyse af krydsningsfrodighed.
StatusFinished
Effective start/end date01/01/200731/12/2011

ID: 128949430