Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Karsten Laursen

Rastende fugle i det danske reservatnetværk 1994-2010: Del 1: Nationale resultater

Research output: Book/anthology/dissertation/reportReport

Standard

Rastende fugle i det danske reservatnetværk 1994-2010 : Del 1: Nationale resultater. / Clausen, Preben; Holm, Thomas Eske; Laursen, Karsten; Nielsen, Rasmus Due; Christensen, Thomas Kjær.

Aarhus Universitet, DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, 2013. 118 p. (Videnskabelig rapport fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi; No. 72).

Research output: Book/anthology/dissertation/reportReport

Harvard

Clausen, P, Holm, TE, Laursen, K, Nielsen, RD & Christensen, TK 2013, Rastende fugle i det danske reservatnetværk 1994-2010: Del 1: Nationale resultater. Videnskabelig rapport fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, no. 72, Aarhus Universitet, DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi.

APA

Clausen, P., Holm, T. E., Laursen, K., Nielsen, R. D., & Christensen, T. K. (2013). Rastende fugle i det danske reservatnetværk 1994-2010: Del 1: Nationale resultater. Aarhus Universitet, DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi. Videnskabelig rapport fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, No. 72

CBE

Clausen P, Holm TE, Laursen K, Nielsen RD, Christensen TK 2013. Rastende fugle i det danske reservatnetværk 1994-2010: Del 1: Nationale resultater. Aarhus Universitet, DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi. 118 p. (Videnskabelig rapport fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi; No. 72).

MLA

Clausen, Preben et al. Rastende fugle i det danske reservatnetværk 1994-2010: Del 1: Nationale resultater Aarhus Universitet, DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi. 2013. (Videnskabelig rapport fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi; Journal number 72).

Vancouver

Clausen P, Holm TE, Laursen K, Nielsen RD, Christensen TK. Rastende fugle i det danske reservatnetværk 1994-2010: Del 1: Nationale resultater. Aarhus Universitet, DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, 2013. 118 p. (Videnskabelig rapport fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi; No. 72).

Author

Clausen, Preben ; Holm, Thomas Eske ; Laursen, Karsten ; Nielsen, Rasmus Due ; Christensen, Thomas Kjær. / Rastende fugle i det danske reservatnetværk 1994-2010 : Del 1: Nationale resultater. Aarhus Universitet, DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, 2013. 118 p. (Videnskabelig rapport fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi; No. 72).

Bibtex

@book{ed6c6877168d4b41a29a76458afe70a8,
title = "Rastende fugle i det danske reservatnetv{\ae}rk 1994-2010: Del 1: Nationale resultater",
abstract = "Rapporten beskriver udviklingen fra 1994-2010 i antal og fordeling af 32 udvalgte vandfuglearter/- racer, herunder deres respons p{\aa} en fordobling af antallet og arealet af reservater, der blev gennemf{\o}rt i {\aa}rene 1994-2001. Reservaterne blev oprettet for at beskytte fuglene mod menneskelige forstyrrelser for{\aa}rsaget af jagt og andre rekreative aktiviteter. Resultaterne viser at antallene for 8 arter har v{\ae}ret stigende(-stabile), for 12 arter har v{\ae}ret stabile eller fluktuerende (ofte i relation til vintrenes h{\aa}rdhed), og (stabile)-faldende for fire arter. For fem arter kan der ikke foretages en vurdering pga. manglende overv{\aa}gning i december m{\aa}ned i den seneste overv{\aa}gningsperiode 2008-2010. Is{\ae}r antallene og fordelingen af sv{\o}mme{\ae}nder udviser en tydelig respons p{\aa} de nye reservater. For en del omr{\aa}der er der sandsynligvis tale om kombineret respons p{\aa} reservatet og en samtidig naturgenopretning. For nogle, is{\ae}r jyske, reservater er der registreret tilbagegange i fuglenes antal, p{\aa} grund af eutrofieringsproblemer. Danmark har med udvidelsen af reservatnetv{\ae}rket f{\aa}et flere nye reservater, der har international betydning for en eller flere fuglearter. Samlet set er det danske reservatnetv{\ae}rk velfungerende, og da de nye reservater alle blev oprettet indenfor Fuglebeskyttelsesomr{\aa}derne udg{\o}r de et v{\ae}gtigt bidrag til Danmarks forvaltning af disse. Fordoblingen af arealet hvor vandfuglejagt ikke l{\ae}ngere m{\aa} ud{\o}ves har ikke f{\o}rt til en m{\ae}rkbar forandring i j{\ae}gernes udbytte af sv{\o}mme{\ae}nder og g{\ae}s. En tilbagegang i udbyttet af sv{\o}mme{\ae}nder i Nord- og Vestjylland skyldes s{\aa}ledes n{\ae}rmere eutrofiering endmangel p{\aa} reservater.",
author = "Preben Clausen and Holm, {Thomas Eske} and Karsten Laursen and Nielsen, {Rasmus Due} and Christensen, {Thomas Kj{\ae}r}",
year = "2013",
month = "10",
day = "4",
language = "Dansk",
series = "Videnskabelig rapport fra DCE - Nationalt Center for Milj{\o} og Energi",
number = "72",
publisher = "Aarhus Universitet, DCE - Nationalt Center for Milj{\o} og Energi",

}

RIS

TY - RPRT

T1 - Rastende fugle i det danske reservatnetværk 1994-2010

T2 - Del 1: Nationale resultater

AU - Clausen, Preben

AU - Holm, Thomas Eske

AU - Laursen, Karsten

AU - Nielsen, Rasmus Due

AU - Christensen, Thomas Kjær

PY - 2013/10/4

Y1 - 2013/10/4

N2 - Rapporten beskriver udviklingen fra 1994-2010 i antal og fordeling af 32 udvalgte vandfuglearter/- racer, herunder deres respons på en fordobling af antallet og arealet af reservater, der blev gennemført i årene 1994-2001. Reservaterne blev oprettet for at beskytte fuglene mod menneskelige forstyrrelser forårsaget af jagt og andre rekreative aktiviteter. Resultaterne viser at antallene for 8 arter har været stigende(-stabile), for 12 arter har været stabile eller fluktuerende (ofte i relation til vintrenes hårdhed), og (stabile)-faldende for fire arter. For fem arter kan der ikke foretages en vurdering pga. manglende overvågning i december måned i den seneste overvågningsperiode 2008-2010. Især antallene og fordelingen af svømmeænder udviser en tydelig respons på de nye reservater. For en del områder er der sandsynligvis tale om kombineret respons på reservatet og en samtidig naturgenopretning. For nogle, især jyske, reservater er der registreret tilbagegange i fuglenes antal, på grund af eutrofieringsproblemer. Danmark har med udvidelsen af reservatnetværket fået flere nye reservater, der har international betydning for en eller flere fuglearter. Samlet set er det danske reservatnetværk velfungerende, og da de nye reservater alle blev oprettet indenfor Fuglebeskyttelsesområderne udgør de et vægtigt bidrag til Danmarks forvaltning af disse. Fordoblingen af arealet hvor vandfuglejagt ikke længere må udøves har ikke ført til en mærkbar forandring i jægernes udbytte af svømmeænder og gæs. En tilbagegang i udbyttet af svømmeænder i Nord- og Vestjylland skyldes således nærmere eutrofiering endmangel på reservater.

AB - Rapporten beskriver udviklingen fra 1994-2010 i antal og fordeling af 32 udvalgte vandfuglearter/- racer, herunder deres respons på en fordobling af antallet og arealet af reservater, der blev gennemført i årene 1994-2001. Reservaterne blev oprettet for at beskytte fuglene mod menneskelige forstyrrelser forårsaget af jagt og andre rekreative aktiviteter. Resultaterne viser at antallene for 8 arter har været stigende(-stabile), for 12 arter har været stabile eller fluktuerende (ofte i relation til vintrenes hårdhed), og (stabile)-faldende for fire arter. For fem arter kan der ikke foretages en vurdering pga. manglende overvågning i december måned i den seneste overvågningsperiode 2008-2010. Især antallene og fordelingen af svømmeænder udviser en tydelig respons på de nye reservater. For en del områder er der sandsynligvis tale om kombineret respons på reservatet og en samtidig naturgenopretning. For nogle, især jyske, reservater er der registreret tilbagegange i fuglenes antal, på grund af eutrofieringsproblemer. Danmark har med udvidelsen af reservatnetværket fået flere nye reservater, der har international betydning for en eller flere fuglearter. Samlet set er det danske reservatnetværk velfungerende, og da de nye reservater alle blev oprettet indenfor Fuglebeskyttelsesområderne udgør de et vægtigt bidrag til Danmarks forvaltning af disse. Fordoblingen af arealet hvor vandfuglejagt ikke længere må udøves har ikke ført til en mærkbar forandring i jægernes udbytte af svømmeænder og gæs. En tilbagegang i udbyttet af svømmeænder i Nord- og Vestjylland skyldes således nærmere eutrofiering endmangel på reservater.

M3 - Rapport

T3 - Videnskabelig rapport fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi

BT - Rastende fugle i det danske reservatnetværk 1994-2010

PB - Aarhus Universitet, DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi

ER -