Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Karen Wistoft

Hvad er smag, og hvordan underviser man i og med smag?

Research output: Contribution to book/anthology/report/proceedingBook chapterResearchpeer-review

Hvad er smag, og hvordan underviser man i smag som undervisningens genstand eller med smag som et virkemiddel i undervisningen? Det er denne artikels to hovedspørgsmål. Formålet er at præsentere det, der kaldes en smagsdidaktisk refleksionsteori, dvs. en teori der reflekterer over, hvordan man underviser eller uddanner undervisere til at undervise i eller med smag.
For at undervise i eller med smag må man vide, hvad smag er. Men hvad er smag? Er det noget, der har med nydelse at gøre, hvad enten nydelsen er individuel, dvs. handler om det enkelte individs smagsoplevelse, eller er kollektiv og handler om nydelsen af maden i måltidet som fællesskab? Er det et fysiologisk fænomen, der har fokus på smagsløg og sanseindtryk og -udtryk? Drejer det sig om sundhed og smagsopdragelse, som bidrager til at børn får smag for sunde og ikke usunde madvarer? Eller er smag et etisk fænomen, hvor man har smag for det gode og ansvarlige liv og derfor vælger madvarer, der er produceret under hensyn til bæredygtighed og acceptable produktionsforhold?
Vores svar er, at smag er alle fire dele, og at smagsdidaktik derfor er en lære om, hvordan man underviser i smag på en sådan måde, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder i relation til alle fire dimensioner. Derfor er artiklen opdelt i to hoveddele. I den ene del præsenterer vi en smagssystematik, dvs. en systematisk opdeling i de fire hovedkategorier, som vi skitserede ovenfor. Denne del besvarer ”hvad-spørgsmålet”: Hvad underviser man i, når man underviser i smag og med smag? I den anden del præsenterer vi en smagsdidaktik. Denne del besvarer ”hvordan-spørgsmålet”: Hvordan underviser man på en sådan måde, så eleverne udvikler kundskaber og færdigheder i henseende til de fire smagskategorier, som vi har skitseret?
Original languageDanish
Title of host publicationPerspektiver på smag
EditorsJonatan Leer, Liselotte Hedegaard
Place of publicationOdense
PublisherSyddansk Universitet
Publication year22 Nov 2017
Pages109-130
ISBN (print)978-87-93551-00-8
ISBN (Electronic)978-87-93551-01-5
Publication statusPublished - 22 Nov 2017
SeriesSmag - skriftserie om smag
Number6

See relations at Aarhus University Citationformats

Activities

Projects

Press/Media items

ID: 101184100