Aarhus University Seal

Jesper Sørensen

Håndvask og fællessang. Ritualer og ritualiserede handlinger i Coronaens tid

Research output: Contribution to journal/Conference contribution in journal/Contribution to newspaperJournal articleResearchpeer-review

Standard

Håndvask og fællessang. Ritualer og ritualiserede handlinger i Coronaens tid. / Sørensen, Jesper Frøkjær; Baunvig, Katrine Frøkjær; Andersen, Peter B.

In: Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, Vol. 2021, No. 72, 7, 05.2021, p. 116-136.

Research output: Contribution to journal/Conference contribution in journal/Contribution to newspaperJournal articleResearchpeer-review

Harvard

APA

CBE

Sørensen JF, Baunvig KF, Andersen PB. 2021. Håndvask og fællessang. Ritualer og ritualiserede handlinger i Coronaens tid. Religionsvidenskabeligt Tidsskrift. 2021(72):116-136.

MLA

Vancouver

Sørensen JF, Baunvig KF, Andersen PB. Håndvask og fællessang. Ritualer og ritualiserede handlinger i Coronaens tid. Religionsvidenskabeligt Tidsskrift. 2021 May;2021(72):116-136. 7.

Author

Sørensen, Jesper Frøkjær ; Baunvig, Katrine Frøkjær ; Andersen, Peter B. / Håndvask og fællessang. Ritualer og ritualiserede handlinger i Coronaens tid. In: Religionsvidenskabeligt Tidsskrift. 2021 ; Vol. 2021, No. 72. pp. 116-136.

Bibtex

@article{24cd51f07ca04140bb920aaa9a362733,
title = "H{\aa}ndvask og f{\ae}llessang. Ritualer og ritualiserede handlinger i Coronaens tid",
abstract = "Baseret p{\aa} data fra vores sp{\o}rgeskemaunders{\o}gelse unders{\o}ger vi i denne artikel, hvorledes og i hvilken udstr{\ae}kning COVID-19 pandemien har p{\aa}virket danskerne brug af ritualer. P{\aa} baggrund af en teoretisk redeg{\o}relse for forskelige ritualteorier, pr{\ae}senterer vi en heuristisk model, der inddeler ritualer i 5 dimensioner: (1) ritualets formodede virkning; (2) ritualets erfarede betydning; (3) ritualets coping-potentiale; (4) ritualets evne til at skabe sammenhold; og (5) ritualets angstreducerende effekt. Disse fem dimensioner anvendes hern{\ae}st til at fortolke den kvantitative unders{\o}gelses resultater, hvor vi l{\ae}gger s{\ae}rlig v{\ae}gt p{\aa} nye instrumentelle handlinger som fx afspritnings rituelle egenskaber; p{\aa} {\ae}ndringer i deltagelsen i b{\aa}de kollektive og mere private ritualer samt i disses virtuelle versioner; og s{\ae}rligt p{\aa} opblomstringen af virtuel f{\ae}llessang som et sammenholdsritual. Vi konstaterer afslutningsvis, at COVID-19 pandemien kun i ringe grad har p{\aa}virket deltagerens holdning til og brug af ritualer og at den virtuelle f{\ae}llessangs store popularitet derfor entydigt m{\aa} betegnes som den afg{\o}rende rituelle fornyelse under COVID-19 pandemiens f{\o}rste b{\o}lge i for{\aa}ret 2020.",
author = "S{\o}rensen, {Jesper Fr{\o}kj{\ae}r} and Baunvig, {Katrine Fr{\o}kj{\ae}r} and Andersen, {Peter B.}",
year = "2021",
month = may,
language = "Dansk",
volume = "2021",
pages = "116--136",
journal = "Religionsvidenskabeligt Tidsskrift",
issn = "0108-1993",
publisher = "Afdeling for Religionsvidenskab, Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet",
number = "72",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Håndvask og fællessang. Ritualer og ritualiserede handlinger i Coronaens tid

AU - Sørensen, Jesper Frøkjær

AU - Baunvig, Katrine Frøkjær

AU - Andersen, Peter B.

PY - 2021/5

Y1 - 2021/5

N2 - Baseret på data fra vores spørgeskemaundersøgelse undersøger vi i denne artikel, hvorledes og i hvilken udstrækning COVID-19 pandemien har påvirket danskerne brug af ritualer. På baggrund af en teoretisk redegørelse for forskelige ritualteorier, præsenterer vi en heuristisk model, der inddeler ritualer i 5 dimensioner: (1) ritualets formodede virkning; (2) ritualets erfarede betydning; (3) ritualets coping-potentiale; (4) ritualets evne til at skabe sammenhold; og (5) ritualets angstreducerende effekt. Disse fem dimensioner anvendes hernæst til at fortolke den kvantitative undersøgelses resultater, hvor vi lægger særlig vægt på nye instrumentelle handlinger som fx afspritnings rituelle egenskaber; på ændringer i deltagelsen i både kollektive og mere private ritualer samt i disses virtuelle versioner; og særligt på opblomstringen af virtuel fællessang som et sammenholdsritual. Vi konstaterer afslutningsvis, at COVID-19 pandemien kun i ringe grad har påvirket deltagerens holdning til og brug af ritualer og at den virtuelle fællessangs store popularitet derfor entydigt må betegnes som den afgørende rituelle fornyelse under COVID-19 pandemiens første bølge i foråret 2020.

AB - Baseret på data fra vores spørgeskemaundersøgelse undersøger vi i denne artikel, hvorledes og i hvilken udstrækning COVID-19 pandemien har påvirket danskerne brug af ritualer. På baggrund af en teoretisk redegørelse for forskelige ritualteorier, præsenterer vi en heuristisk model, der inddeler ritualer i 5 dimensioner: (1) ritualets formodede virkning; (2) ritualets erfarede betydning; (3) ritualets coping-potentiale; (4) ritualets evne til at skabe sammenhold; og (5) ritualets angstreducerende effekt. Disse fem dimensioner anvendes hernæst til at fortolke den kvantitative undersøgelses resultater, hvor vi lægger særlig vægt på nye instrumentelle handlinger som fx afspritnings rituelle egenskaber; på ændringer i deltagelsen i både kollektive og mere private ritualer samt i disses virtuelle versioner; og særligt på opblomstringen af virtuel fællessang som et sammenholdsritual. Vi konstaterer afslutningsvis, at COVID-19 pandemien kun i ringe grad har påvirket deltagerens holdning til og brug af ritualer og at den virtuelle fællessangs store popularitet derfor entydigt må betegnes som den afgørende rituelle fornyelse under COVID-19 pandemiens første bølge i foråret 2020.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 2021

SP - 116

EP - 136

JO - Religionsvidenskabeligt Tidsskrift

JF - Religionsvidenskabeligt Tidsskrift

SN - 0108-1993

IS - 72

M1 - 7

ER -