Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ib Ravn

Richard A. Werners forskning i pengeskabelse

Research output: Non-textual formSound/Visual production (digital)Research

Documents

Hvilken rolle spiller penge i samfundsøkonomien og hvilken rolle burde penge spille i den økonomiske videnskab? Det forsker Richard Werner i. Han er professor i økonomi ved Southampton University i England, og her præsenteres fire dele af hans forskning i penge:

(1) Hvad foregår der egentlig i en bank, når den låner penge ud?

(2) Centralbankens styring af de private bankers pengeudlån er nøglen til Japans økonomiske succes 1945-1985. Den var inspireret af den tyske Reichsbank i mellemkrigstiden, hvis leder, "kreditdiktatoren" Hjalmar Schacht, styrede den tyske kreditpolitik med fast hånd, i retning af produktion og industrialisering, væk fra "luksus".

(3) Ønsker man en stabil økonomi uden finansbobler, kan man styre kreditten i retning af den produktive del af økonomien, dvs. realøkonomien, og begrænse den til den spekulative del, dvs. den finansielle sektor, herunder kredit til køb af aktiver som fast ejendom og aktier.

(4) Økonomien som videnskab bør rumme en forståelse af penge. Den klassiske pengekvantitetsligning bør opdateres, så den fokuserer på NYE penge, dvs. kredit. Werners kreditkvantitetsteori skelner mellem spekulativ og produktiv kredit og kan bruges til at forstå og forudsige finansbobler, ulig mainstreamøkonomien.
Original languageDanish
Publication year4 Jan 2016
Media of outputYou Tube
Size47:47 min
Publication statusPublished - 4 Jan 2016

See relations at Aarhus University Citationformats

Download statistics

No data available

ID: 107256510