Aarhus University Seal

Asker Bryld Staunæs

PhD Student, Research Fellow

Asker Bryld Staunæs

Profile

Jeg er en praksis-baseret forsker, der arbejder på tværs af automation, demokrati og kunst.

Se fx. Arkivaristerne°, Computer Lars eller Det Syntetiske Parti.

Min PhD arbejder under titlen Automatiske Opstande: Arkivering af en Tekno-Social Skulptur med et mediebaseret og politisk engageret forskningsprojekt, der er faciliteret mellem Aarhus Universitet og Kunsthal Aarhus. Projektet undersøger kollektive forestillinger om social protest med kunstig intelligens (AI).

Specifikt er projektets formål at konstruere et internationale som vox populi. Ved at iværksætte forskellige former for deltagelse fra en distribueret pulje af menneskeskabte data vil projektet relatere algoritmisk repræsentation til de politisk ikke-repræsenterede (sofavælgerne) i en kollektivistisk variation over de fremherskende tekno-populistiske ideologier.

Som sådan er projektets praktiske ambition at dokumentere arbejdet med en potentiel social bevægelse, Det Syntetiske Internationale (SI), som skildrer et globalt net af politiske partier drevet af AI. Dette tilbyder en modgift mod de hundredårige kulturelle dommedagsvisioner om "robotopstanden" ved at identificere, hvordan sådanne allerede finder sted i dagens samfund. SI-kunstværket - en "teknosocial skulptur", der følger en tradition fra bl.a. Joseph Beuys - præsenterer en kontributorisk brugerflade, hvor man kan deltage i forskellige former for AI-propaganda og artificielle netværksdannelser.

Ved at facilitere udstillinger, laboratorier, workshops og videnskabelig disput vil Automatiske Opstande skitsere en form for digitalt medborgerskab, hvor alle bidrager til at bestemme AI's rolle i demokratiet.

View all (18) »

ID: 83299872