Debat indlæg i Altinget 12.5.2020 Centerchef: Krisen udstiller behovet for en national plan for mental sundhed

Press/Media: Press / Media

12/05/2020

Centerchef, Dansk Center for Mindfulness, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet

Under coronakrisen kan vi forvente, at flere danskere får stress, angst, depression, smerter og forværring af kronisk sygdom.

Flere vil også opleve ensomhed, der er sundhedsskadeligt på niveau med rygning. Men der er meget, som vi kan gøre med veldokumenterede metoder og online fælleskaber.

Vi har brug for en samlet og systematisk national plan for at styrke mental sundhed og forebygge depression. Og den skal bygge på videnskabelig dokumentation.

CITAT

 

Mental sundhed skal med andre ord tages alvorligt – præcist som det er tilfældet med fysisk sygdom.

Flere af os opdager, at livet er skrøbeligt
Sygdom, alderdom og død er blevet mere virkelig for mange af os med indtoget af covid-19.

Vores hverdag er forandret markant og uvisheden om fremtiden stor. Vi holder vejret, holder afstand og krydser fingre eller beder til Gud.

Flere opdager, at livet er skrøbeligt. Mange af os er tvunget til at tage stilling til, hvad vi stiller op med livet, mens vi venter og ser, om vi bliver syge, arbejdsløse, gamle, går fallit eller dør.

Uagtet coronakrisen er Danmark et af de dårligst placerede vestlige lande målt på gennemsnitslevealder. Og det går den forkerte vej. På en række parametre bliver danskernes sundhed og trivsel dårligere.

Flere og flere mistrives
Nationale undersøgelser viser, at over halvdelen af danskerne er overvægtige, flere og flere unge mistrives, og flere begynder at ryge.

Siden 1997 har vi målt unges mentale sundhed og år efter år konstateret, at det går den forkerte vej.

Stress, angst, depression og smerter er blevet folkesygdomme, som både WHO og OECD vurderer til at være blandt de tungeste sygdomsbyrder i verden.  

Også FN satte med sit tredje verdensmål i 2015 fokus på at styrke mental sundhed. Derfor kan det undre, at vi i Danmark er så langsomme til at gøre noget ved det. Specielt fordi vi har metoder, der bygger på højeste grad af evidens.

Det betyder, at systematiske oversigtsartikler og metaanalyser over lodtrækningsforsøg af samme intervention, som er udført af flere uafhængige forskningsgrupper, har vist effekt.

Videnskabelig dokumentation for MBSR og MBKT
Mindfulnessbaseret stressreduktion (MBSR) er en videnskabelig dokumenteret metode til at styrke mental sundhed.

MBSR kan forbedre sundhed og trivsel og nedsætte symptomer på stress, angst, depression og smerter. Mindfulnessbaseret kognitiv terapi (MBKT), som bygger på MBSR-programmet, har vist sig at forebygge depression på niveau med antidepressiv medicin.

Derfor anvendes MBSR og MBKT i andre lande til effektiv stressreduktion, effektiv forebyggelse af depression og som komplementerende behandling af kroniske sygdomme.

MBSR og MBKT er andet og mere end behandling. Det er relativt billige gruppebaserede programmer, der tilbyder vigtige færdigheder, når det kommer til mental sundhed.

Nemlig fælleskab og redskaber, som den enkelte kan bruge til selv at styrke sin mentale sundhed og forebygge depression – også på lang sigt.

Da undervisningen foregår i grupper, er interventionerne billige. Der er således ikke noget økonomisk argument for, af MBSR og MBKT ikke systematisk er en del af det offentlige offentlige sundhedsvæsen.

Min egen forskning og forskning fra Oxford Universitet bekræfter, at interventionerne er omkostningseffektive.  

 

 

Lad os hjælpe, når vi kan
Verdens fineste medicinske tidsskrifter anbefaler under coronakrisen effektiv stressreduktion og onlinefælleskaber.

Det er ikke lykkes os at skaffe penge til at hjælpe unge, så vi har valgt at gøre det gratis til unge med ensomhed, stress, angst, depression eller kronisk sygdom. Interessen har været overvældende, og vi har oprettet en venteliste, der vokser dag for dag.

Samtidig har jeg undervist i gratis gå-til-mindfulness hver torsdag live online for alle danskere – flere end 13.000 har deltaget. Og i denne uge har vi lanceret en mental corona-hjælpepakke for at række ud til danskerne med hjælp og støtte.

Men der er mere på spil. For hvis vi skal ændre kultur fra, at flere og flere udvikler stress, angst, depression og smerter, har vi brug for have en national strategi, der giver mulighed for at træne mental sundhed, håndtere stress og bidrage til fælleskabet.

Dansk Center for Mindfulness er klar til at arbejde med ministerier, styrelser, regioner, kommuner, interesseorganisationerne og private virksomheder i hele landet for at sikre, at vi får sat turbo på en mental genopretningsplan efter coronakrisen.

Kina og England anbefaler mindfulness som en hjælp til borgerne under coronakrisen. Det bør Danmark også gøre.

References

TitleDebat i Altinget
CountryDenmark
Date12/05/2020
Descriptionhttps://www.altinget.dk/sundhed/artikel/centerchef-krisen-udstiller-behovet-for-en-national-plan-for-mental-sundhed
URLhttps://www.altinget.dk/sundhed/artikel/centerchef-krisen-udstiller-behovet-for-en-national-plan-for-mental-sundhed
PersonsLone Fjorback
See relations at Aarhus University

ID: 199522834