Aarhus University Seal

Danskernes Akademi: Rejsen til kroppens indre

Press/Media: Press / Media

08/04/2010
Rejsen til kroppens indre
08. april 2010 kl. 14:45 på DR2

Mennesket har meget tidligt fået kendskab til kroppens opbygning (anatomi), blandt andet ved at skære i døde dyr og mennesker. Vores indsigt i hvordan kroppens funktioner (fysiologi) er af meget nyere dato.

Forelæsningen af Michael Rehling, klinisk lektor ved Århus Universitetshospital, handler om, hvordan vi med sporstoffer dels kan visualisere kroppens fysiologi og dels kan behandle sygdom.

Sporstofferne indgives i en blodåre i armen, og føres med blodet rundt i kroppen. Det enkelte sporstof er designet til at lokalisere én bestemt funktion, og da det samtidigt udsender signaler, kan vi se, hvor det befinder sig i kroppen, og dermed hvor den pågældende funktion foregår.

Eksempelvis kan vi visualisere skjoldbruskkirlens evne til at optage jod fra blodet – en afgørende proces for vores stofskifte, og vi kan se hvor i en knogle væksten foregår.

De indgivne sporstoffer kan lokalisere kræftsvulster, som ikke kan findes med andre teknikker. Stofferne sporer tumorcellerne, sætter sig på dem og udsender signaler, som kan lokaliseres udefra.

Denne evne til at opspore bestemte funktioner i kroppen udnyttes også til behandling.

Et sporstof, som er designet til at ”sætte sig på” kræftceller, mærkes med en strålekilde i form af et grundstof, som er ustabilt, og som derfor udsender skadelig stråling.

Når stoffet indgives, opsøger det selv kræftcellerne, som så bestråles kraftigt. Denne behandling indefra er meget præcis i modsætning til traditionel strålebehandling udefra og i forhold til behandling med cellegifte (kemobehandling). Der er derfor heller ikke de samme bivirkninger med hårtab og øget risiko for infektion.

Det er et fascinerende fagområde, som ofte betegnes ”Molecular Imaging” eller på dansk: ”Molekylær Billeddannelse”. Området vokser i takt med vores evne til at udvikle nye specifikke sporstoffer til undersøgelse og behandling.

References

  • Danskernes Akademi: Rejsen til kroppens indre

    20 min

    DR 2

References

TitleDanskernes Akademi: Rejsen til kroppens indre
Media name/outletDR 2
Media typeTelevision
Duration/Length/Size20 min
Date08/04/2010
PersonsMichael Rehling
See relations at Aarhus University

ID: 105506876