Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Generne, hjernen og det sociale liv: – en temaaften om videnskabelige grænseflader

Activity: Talk or presentation typesLecture and oral contribution

See relations at Aarhus University

Jørn Bjerre - Lecturer


Hvorfor synes biologiske forklaringer på sociale fænomener at have fået en renæssance?
Den såkaldte ’kognitive sociologi’ har genaktualiseret to klassiske positioner, der enten mener at sociale fænomener i sidste instans må forstås biologisk, eller at det sociale er et fænomen af en særlig art, som må angribes samfundsvidenskabeligt. Vores egen sociolog, Jørn Bjerre har i nogen tid arbejdet med denne problematik.
Men den biologiske videnskab er selv delt mellem en reduktionistisk, ’genetisk’ tradition og en opfattelse, der lægger vægt på naturen som ’tegn- og kommunikationssystem’ og dermed på det levende livs sociale karakter. I Danmark har især biologen, Dr. phil. Jesper Hoffmeyer gjort denne problematik tilgængelig for en bredere offentlighed, bl.a. med bogen ’Overfladens dyb’.
Måske skal forholdet mellem vores biologi og vores sociale liv ikke beskrives enkeltvidenskabeligt eller studeres som adskilte lag af virkeligheden?
Det vil Jesper Hoffmeyer og Jørn Bjerre på baggrund af hver sit oplæg drøfte ved et temaarrangement i Alumneforeningen for pædagogisk sociologi onsdag d. 25. februar kl. 19 på Institut for uddannelse og pædagogik, Aarhus Universitet Campus Emdrup, Tuborgvej 164, 2400 København NV, lokale: Festsalen
Alle nuværende og tidligere studerende og ansatte ved Institut for uddannelse og pædagogik er velkomne.


25 Feb 2015

External organisation

NameUnknown external organisation

ID: 86059884