Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Tore Rye Andersen

Lektor, Afdelingsleder

Tore Rye Andersen

Min forskning placerer sig primært inden for to hovedområder: Dels er jeg interesseret i litteraturens materielle og mediale dimensioner, dels har jeg specialiseret mig i amerikansk litteraturhistorie.

I forbindelse med min forskning i litteraturens materialitet og medialitet har jeg undersøgt, hvordan selve bogmediet og dets fysiske kendetegn påvirker litteraturens betydningsdannelse på måder, vi sjældent tænker over. Desuden har jeg set på, hvad der sker med litteraturen, når den bevæger sig ud af bogmediets vante rammer og over i andre medier, ikke mindst nye digitale medier. Som led i denne interesse grundlagde jeg i 2014 med kolleger det interdisciplinære forskningscenter Litteratur mellem medier (finansieret af en AU Ideas-bevilling), som jeg var leder af indtil 2020.

Min forskning i den amerikanske litteraturhistorie griber helt tilbage til den amerikanske litteraturs fødsel, men jeg har især fokuseret på forskellige bevægelser i efterkrigslitteraturen, ikke mindst forholdet mellem postmodernismen og den postironiske litteratur, der fulgte efter. Jeg har skrevet bogen Den nye amerikanske roman (2011), og har desuden udgivet en lang række artikler om forfattere som Thomas Pynchon, David Foster Wallace, Cormac McCarthy, Jennifer Egan og William Gibson i forskellige internationale tidsskrifter.

Jeg har siden 1996 været redaktør for tidsskriftet Passage, og siden 1997 har jeg været fast skribent for litteraturmagasinet Standart. Desuden har jeg siden 2013 siddet i bestyrelsen for Aarhus Universitetsforlag.

Vis alle (155) »

Vis alle (4) »

Vis alle (101) »

ID: 12268205