Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Vidensformer og dokumentationspraksis i socialpædagogisk arbejde: en analyse af, hvordan dokumentation og socialpædagogisk praksis italesættes i henhold til arbejdet med anbragte børn og unge på døgninstitution

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandling

Denne afhandling handler om socialpædagogers arbejde med dokumentation og om de forhold, der har betydning for udviklingen og udøvelsen af dokumentation inden for det socialpædagogiske område. Formålet med afhandlingen har været at udforske de vanskeligheder, der knytter sig til italesættelser af socialpædagogisk praksis, herunder socialpædagogers dokumentationspraksis.
Afhandlingen skriver sig ind i den socialpædagogiske forskning med et særligt blik på socialpædagogers sprogbrug, herunder på forholdet mellem sprog og praksis i henhold til døgninstitutionsarbejdet med anbragte børn og unge, som på grund af sociale eller adfærdsmæssige problemer har behov for at blive anbragt uden for hjemmet.
Med afsæt i Norman Faircloughs teori og metode fokuseres der i afhandlingen på sproget som et centralt element i udøvelsen af dokumentation. Faircloughs kombination af tekst- og diskursanalyse gør det muligt at udforske de vanskeligheder, der knytter sig til socialpædagogers dokumentationspraksis ud fra et sammensat perspektiv, idet form og indhold ifølge Fairclough står i et indbyrdes dialektisk forhold. Et sådan perspektiv betyder, at der ikke blot gennem tekstnære, lingvistiske analyser fokuseres på konkret sprogbrug, men at der også fokuseres på den sociale praksis og på de sociale omstændigheder, og at netop forholdet herimellem kommer i fokus.
OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedKøbenhavn
ForlagInstitut for Uddannelse og Pædagogik (DPU) Aarhus Universitet
Antal sider289
ISBN (Trykt)978-87-7684-995-5
StatusUdgivet - 2012

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

ID: 52251195