DPU

Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Unges fortællinger om resiliens i Nanortalik

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskningpeer review

Standard

Unges fortællinger om resiliens i Nanortalik. / Tróndheim, Taitsiannguaq; Berliner, Peter.

I: Psyke & logos, Bind 38, Nr. 1, 2017, s. 193-216.

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskningpeer review

Harvard

APA

CBE

Tróndheim T, Berliner P. 2017. Unges fortællinger om resiliens i Nanortalik. Psyke & logos. 38(1):193-216.

MLA

Tróndheim, Taitsiannguaq og Peter Berliner. "Unges fortællinger om resiliens i Nanortalik". Psyke & logos. 2017, 38(1). 193-216.

Vancouver

Tróndheim T, Berliner P. Unges fortællinger om resiliens i Nanortalik. Psyke & logos. 2017;38(1):193-216.

Author

Tróndheim, Taitsiannguaq ; Berliner, Peter. / Unges fortællinger om resiliens i Nanortalik. I: Psyke & logos. 2017 ; Bind 38, Nr. 1. s. 193-216.

Bibtex

@article{64e7e74fd82c4349b96edbfd23e93026,
title = "Unges fort{\ae}llinger om resiliens i Nanortalik",
abstract = "I artiklen pr{\ae}senteres og diskuteres resultaterne af en kvalitativ, semistruktureret interview unders{\o}gelse af 10 unges fort{\ae}llinger om sociale relationer, v{\ae}rdier og trivsel, men med et s{\ae}rligt fokus p{\aa} resiliens ved at sp{\o}rge ind til, hvordan informanterne selv og/eller personer, som de kender, har m{\o}dt modgang i livet. Alderen p{\aa} de interviewede er mellem 14 og18{\aa}r med et gennemsnit p{\aa} 16,2 {\aa}r. Resultaterne er, at de unge ser social st{\o}tte i form af samv{\ae}r og dialog som ressourcegivende. Alle informanterne snakker omsamv{\ae}r som n{\o}glen til deres gl{\ae}de. N{\ae}sten alle informanterne n{\ae}vner dialog som en god probleml{\o}sningsm{\aa}de. Dialog og samv{\ae}r er derved redskaber til at fremme resiliens. Man kan endog argumentere for, at de er resiliens. De er endvidere social resiliens, fordi de omfatter flere end {\'e}n person – ofte mange – og kun kan skabes af flere sammen.D{\o}d, alkoholisme, vold, tab og kedsomhed bliver n{\ae}vnt som de former for modgang i livet, som de unge har m{\o}dt. De unge foresl{\aa}r en r{\ae}kke aktive l{\o}sninger, der b{\aa}de kan forebygge modgang i livet og som kan hj{\ae}lpe til at komme sig over modgang. Disse l{\o}sninger omfatter fire kategorier: (1) godtfor{\ae}ldreskab, der skaber trygge rammer for b{\o}rnene, idet det {\aa}bner for dialog, tillid til at tale med hinanden og gensidig respekt, (2) generelle v{\ae}rdier og holdninger, der l{\ae}gger v{\ae}gt p{\aa} is{\ae}r k{\ae}rlighed, omsorg, tryghed, respekt, accept af hinanden, gl{\ae}de og tillid til b{\aa}de andre og sig selv, (3) fleremuligheder for f{\ae}lles aktiviteter i lokalsamfundet i form af sport, arbejdspladser.",
keywords = "Social udsathed/arv, Resiliens",
author = "Taitsiannguaq Tr{\'o}ndheim and Peter Berliner",
year = "2017",
language = "Dansk",
volume = "38",
pages = "193--216",
journal = "Psyke & Logos",
issn = "0107-1211",
publisher = "Dansk Psykologisk Forlag",
number = "1",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Unges fortællinger om resiliens i Nanortalik

AU - Tróndheim, Taitsiannguaq

AU - Berliner, Peter

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - I artiklen præsenteres og diskuteres resultaterne af en kvalitativ, semistruktureret interview undersøgelse af 10 unges fortællinger om sociale relationer, værdier og trivsel, men med et særligt fokus på resiliens ved at spørge ind til, hvordan informanterne selv og/eller personer, som de kender, har mødt modgang i livet. Alderen på de interviewede er mellem 14 og18år med et gennemsnit på 16,2 år. Resultaterne er, at de unge ser social støtte i form af samvær og dialog som ressourcegivende. Alle informanterne snakker omsamvær som nøglen til deres glæde. Næsten alle informanterne nævner dialog som en god problemløsningsmåde. Dialog og samvær er derved redskaber til at fremme resiliens. Man kan endog argumentere for, at de er resiliens. De er endvidere social resiliens, fordi de omfatter flere end én person – ofte mange – og kun kan skabes af flere sammen.Død, alkoholisme, vold, tab og kedsomhed bliver nævnt som de former for modgang i livet, som de unge har mødt. De unge foreslår en række aktive løsninger, der både kan forebygge modgang i livet og som kan hjælpe til at komme sig over modgang. Disse løsninger omfatter fire kategorier: (1) godtforældreskab, der skaber trygge rammer for børnene, idet det åbner for dialog, tillid til at tale med hinanden og gensidig respekt, (2) generelle værdier og holdninger, der lægger vægt på især kærlighed, omsorg, tryghed, respekt, accept af hinanden, glæde og tillid til både andre og sig selv, (3) fleremuligheder for fælles aktiviteter i lokalsamfundet i form af sport, arbejdspladser.

AB - I artiklen præsenteres og diskuteres resultaterne af en kvalitativ, semistruktureret interview undersøgelse af 10 unges fortællinger om sociale relationer, værdier og trivsel, men med et særligt fokus på resiliens ved at spørge ind til, hvordan informanterne selv og/eller personer, som de kender, har mødt modgang i livet. Alderen på de interviewede er mellem 14 og18år med et gennemsnit på 16,2 år. Resultaterne er, at de unge ser social støtte i form af samvær og dialog som ressourcegivende. Alle informanterne snakker omsamvær som nøglen til deres glæde. Næsten alle informanterne nævner dialog som en god problemløsningsmåde. Dialog og samvær er derved redskaber til at fremme resiliens. Man kan endog argumentere for, at de er resiliens. De er endvidere social resiliens, fordi de omfatter flere end én person – ofte mange – og kun kan skabes af flere sammen.Død, alkoholisme, vold, tab og kedsomhed bliver nævnt som de former for modgang i livet, som de unge har mødt. De unge foreslår en række aktive løsninger, der både kan forebygge modgang i livet og som kan hjælpe til at komme sig over modgang. Disse løsninger omfatter fire kategorier: (1) godtforældreskab, der skaber trygge rammer for børnene, idet det åbner for dialog, tillid til at tale med hinanden og gensidig respekt, (2) generelle værdier og holdninger, der lægger vægt på især kærlighed, omsorg, tryghed, respekt, accept af hinanden, glæde og tillid til både andre og sig selv, (3) fleremuligheder for fælles aktiviteter i lokalsamfundet i form af sport, arbejdspladser.

KW - Social udsathed/arv

KW - Resiliens

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 38

SP - 193

EP - 216

JO - Psyke & Logos

JF - Psyke & Logos

SN - 0107-1211

IS - 1

ER -