Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Understanding the inverse care law: a register and survey-based study of patient deprivation and burnout in general practice

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskningpeer review

Udbrændthed er et stigende problem blandt alment praktiserende læger i Danmark. Dette studie viser, at alment praktiserende læger med en stor andel af socialt udsatte patienter på deres liste har større risiko for at være udbrændte sammenlignet med alment praktiserende læger med en lille andel af socialt udsatte patienter. Især en stor andel af patienter på overførelsesindkomst har betydning for den alment praktiserende læges risiko for udbrændthed.
Undersøgelsen bygger på spørgeskemabesvarelser fra 601 alment praktiserende læger i Region Midtjylland og socioøkonomiske oplysninger om deres patienter indhentet fra Danmarks Statistik. Lægerne besvarede spørgeskemaet i begyndelsen af 2012 og oplysningerne om deres patienter er opgjort for 2011. På baggrund af lægernes andele af bl.a. patienter uden arbejde, patienter med lav uddannelse, patienter på overførelsesindkomst og patienter med indvandrerbaggrund beregnedes for hver læge et indeks (The Danish Deprivation Index, DADI), som blev anvendt i analyserne.
Resultaterne af undersøgelsen tyder på, at der er brug for en ekstra indsats i forhold til at forhindre udbrændthed blandt alment praktiserende læger, som arbejder i områder med stor social belastning. Konsekvenserne af lægernes udbrændthed skal undersøges nærmere. Det kan være svært at tiltrække læger til socialt udsatte områder og hvis de læger, som arbejder der, brænder ud og ikke arbejder optimalt, rammes de socialt udsatte patienter dobbelt.
OriginalsprogEngelsk
TidsskriftInternational Journal for Equity in Health
Vol/bind13
Nummer1
Sider (fra-til)121
ISSN1475-9276
DOI
StatusUdgivet - 12 dec. 2014

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

ID: 84037301