Udvikling og initial validering af et web-baseret spørgeskema til identifikation af prædiktorer for usikker sex blandt unge danskere.

    Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskning

    Abstract

    Titel

    Udvikling og initial validering af et webbaseret spørgeskema til identifikation af prædiktorer for usikker sex blandt unge danskere.

    Introduktion

    Formålet med dette studie var at udvikle og initialt validere et spørgeskema, der kan identificere prædiktorer for usikker sex - og dermed øget risiko for seksuelt overførte infektioner og uønsket teenager graviditet - blandt unge danskere i alderen 18-24 år.

    Materiale og metode

    Studiet blev gennemført som et mixed method studie, indeholdende en kvalitativ og kvantitativ del. Der blev gennemført fire semistrukturerede fokusgruppeinterview med 18 højskoleelever i alderen 18-23 år med henblik på relevante emner til identifikation af prædiktorer for usikker sex. Efterfølgende blev det webbaserede spørgeskema konstrueret og pilottestet ved hjælp af 13 individuelle kognitive interview. I den kvantitative del af studiet, der havde fokus på at validere spørgeskemaet, blev 224 3.G elever inviteret. Antallet af deltagere, der indgik i analyserne af spørgeskemaets svarprocenter samt analysen af prædiktorer for usikker sex blandt unge i Danmark, var 120 (54 %), og antallet af deltagere, der indgik i analysen af test-retest reliabiliteten, var 54 (24 %).

    Resultater

    Fire hovedkategorier af prædiktorer for usikker sex blev identificeret i fokusgruppeinterviewene. 1) Alkohol, der bevirker, at kondomet bliver glemt. 2) Byture og ture til udlandet/festivaler, der er tæt associeret med one night stands og ofte fører til usikker sex. 3) Et lavt selvværd, der kan medføre grænseoverskridende seksuel aktivitet. 4) Øget seksuel erfaring, der kan medføre manglende kondombrug.

    Af de 120 deltagere i den kvantitative del af studiet var 64 % piger, og aldersgruppen var mellem 18 og 20 år. Der blev fundet en høj ceiling effekt (>15 %) for de items, der relaterede sig til respondenternes alkoholindtagelse hele livet samt det sidste år, og en høj floor effekt for det item, der relaterede sig til alkoholindtagelsen den sidste måned. Både Rosenbergs Self-esteem skala og kondom Self-efficacy skalaerne viste god intern overensstemmelse (α>0,8), og spørgeskemaets test-retest reliabilitet viste god overens-stemmelse mellem de to målinger. 76 % af de respondenter, der var udvalgt til at svare på spørgeskemaet derhjemme, besvarede skemaet mod 25 % af dem, der var udvalgt til at besvare det på skolen (p-værdi = 0,0001). Når der ikke blev korrigeret for de andre prædiktorer, blev der fundet statistisk forhøjet risiko for usikker sex i form af manglende kondombrug, hvis respondenterne havde indtaget alkohol (crude OR = 2,5 (95 % CI: 1,0-6,7)) eller havde mødt deres seneste partner i byen (crude OR = 4,0 (95 % CI: 1,1-15,6). Ved justering for de andre prædiktorer blev der fundet en tendens til øget risiko for usikker sex i form af manglende kondombrug for samtlige prædiktorer ved både den seksuelle debut og den seneste partner. Samme tendens blev fundet for usikker sex, defineret som manglende brug af p-piller, minipiller og p-ring, når respondenten havde indtaget alkohol forud for den seksuelle debut og seneste seksuelle aktivitet.

    Konklusion

    Alkohol, mødested, herunder byture og ture til udlandet/festivaler, selvværd og seksuel erfaring kan have betydning for, om unge danskere dyrker usikker sex, og kan derfor betragtes som mulige prædiktorer. På grund af ceiling og floor effekt i det udviklede spørgeskema kan items, der omhandler unges alkoholind-tagelse være forbundet med over- og/eller underrapportering. Det vil derfor være en god ide at justere disse items i et fremtidigt studie. Generelt, og især efter den foreslåede justering, vurderes det udviklede webbaserede spørgeskema at være validt og brugbart til monitorering af sundhed og sex blandt unge danskere i alderen 18-24 år med henblik på fremtidige forebyggende interventioner. Et spørgeskema af denne karakter kan med fordel administreres ved at blive mailet hjem til deltagerne med henblik på at opnå så høj en svarprocent som muligt.

    Bidragets oversatte titelDevelopment and initial validation of a web-based questionnaire to identify predictors of unsafe sex among the Danish youth.
    OriginalsprogDansk
    UdgivelsesstedMPH-uddannelsen
    ForlagAarhus Universitet, Sundhedsvidenskabeligt Fakultet
    Antal sider51
    StatusUdgivet - 2011

    Emneord

    • Spørgeskema, monitorering, usikker sex, alkohol, byture, selvværd, seksuel erfaring, test-retest reliabilitet, administrationsmåde, svarprocent.

    Fingeraftryk

    Dyk ned i forskningsemnerne om 'Udvikling og initial validering af et web-baseret spørgeskema til identifikation af prædiktorer for usikker sex blandt unge danskere.'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

    Citationsformater