Tvivl og utryghed hos patienter med reumatologisk sygdom - oplevelsen af transitionen fra sengeafsnit til eget hjem

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskningpeer review

  • Laila Twisttmann Bay, Reumatologisk afdeling C, OUH, Sdr. Boulevard 29, 5000 Odense C, Danmark
  • Hanne Aagaard
Baggrund: Kronisk sygdom kan medføre fysiske begrænsninger på grund af smerter og nedsat bevægelighed, træthed, påvirkning af hverdagslivet og medicinsk behandling med bivirkninger. Dette kan bidrage til tvivl og utryghed hos både ny diagnosticerede patienter og kronisk syge. Det er uklart, hvilke faktorer, der har særlig betydning ved udskrivelsen fra sengeafsnit til hjemmet, og om patienter med en ny diagnosticeret reumatologisk sygdom oplever overgangen anderledes end patienter, der har en reumatologisk sygdom.
Formål: At undersøge reumatologiske patienters oplevelse af udskrivelsen til hjemmet, samt at identificere hvilke faktorer, patienterne mener, der er betydningsfulde for, at de oplever tryghed ved udskrivelse.
Metode: Kvalitativt design med en fænomenologisk-hermeneutisk tilgang. Data blev indsamlet fra syv patienter indlagt på et reumatologisk sengeafsnit.
Resultater: De centrale temaer for patienterne med ny opdaget sygdom var: ”Ventetid”, ”Hverdagslivet med ny opdaget kronisk sygdom” og ”Håndtering af medicin”.
Konklusion: Patienterne med en kronisk reumatologisk sygdom oplever overgange på flere niveauer før og under indlæggelse og ved udskrivelse. Meleis´ transitionsteori kan informere praksis om de ændringer, patienterne oplever i overgangen og medvirke til at støtte de sundhedsprofessionelles vejledning til patienterne.

OriginalsprogDansk
TidsskriftNordisk Sygeplejeforskning
Vol/bind6
Nummer2
Sider (fra-til)128 - 143
Antal sider16
ISSN1892-2678
DOI
StatusUdgivet - 6 jul. 2016

    Forskningsområder

  • forståelse, kronisk sygdom, patientperspektiv, udskrivelse, uvished

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

ID: 90305621