Turfinalt eller i spørgsmål i dansk interaktion

Søren Sandager Sørensen

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/proceedingKonferencebidrag i proceedingsForskningpeer review

298 Downloads (Pure)

Abstract

På dansk er der stor forskel på skriftsproget og talesproget. I DanTIN-gruppen (Danish Talk-in-Interaction) arbejder forskere og studerende på en systematisk beskrivelse af det danske samtalesprog, som løbende gøres tilgængelig via hjemmesiden Samtalegrammatik.dk. I dette oplæg præsenteres et nyt konversationsanalytisk studie af ytringsfinalt "eller". Denne type af "eller" findes nemlig ikke beskrevet i traditionel skriftsprogsgrammatik, men forekommer ikke sjældent i naturlige samtaledata. Dette ytringsfinale "eller" er fundamentalt anderledes end konjunktionen "eller", idet der ikke forekommer noget element efter "eller". Jeg vil vise hvordan "eller" i stedet kan behandles som en partikel, der bruges i slutningen af en bestemt type ytringer.

Mit datagrundlag er baseret på optagelser af naturligt forekommende samtaler på dansk, og dette giver mulighed for at vise at disse eller-markerede ytringer behandles af samtaleparterne som fuldt grammatiske ytringer. Udover selve beskrivelsen af den type ytringer, som "eller" kan forekomme i slutningen af, bidrager konversationsanalysen til at karakterisere det svar, som den næste taler i interaktionen producerer. Forholdet mellem den eller-markerede ytring og dets svar påvirkes endda af forholdet mellem de interagerende personer - og den overordnede strukturelle sammenhæng i samtaler.
OriginalsprogDansk
Titel15. Møde om Udforskningen af Dansk Sprog
RedaktørerInger Schoonderbeek Hansen, Tina Thode Hougaard
Antal sider22
Publikationsdato2015
Sider377-398
ISBN (Trykt)978-87-91134-01-2
StatusUdgivet - 2015
Begivenhed15. Møde om udforskning af dansk sprog - Aarhus Universitet, Aarhus, Danmark
Varighed: 9 okt. 201410 okt. 2014

Konference

Konference15. Møde om udforskning af dansk sprog
LokationAarhus Universitet
Land/OmrådeDanmark
ByAarhus
Periode09/10/201410/10/2014
NavnMUDS - Møde om Udforskningen af Dansk Sprog
Vol/bind15
ISSN1904-3309
  • DanTIN: Dansk samtalegrammatik

    Steensig, J., Grønkjær, C., Hamann, M., Mølgaard, T., Sørensen, S. S., Hansen, R. P., Jacobsen, K. F., Jørgensen, M., Errebo-O'Neill, J., Hedegaard Mikkelsen, N., Tholstrup, E. & Olsen, J. S.

    20/11/2009 → …

    Projekter: ProjektForskning

Citationsformater