Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Turfinalt eller i spørgsmål i dansk interaktion

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/proceedingKonferencebidrag i proceedingsForskningpeer review

Standard

Turfinalt eller i spørgsmål i dansk interaktion. / Sørensen, Søren Sandager.

15. Møde om Udforskningen af Dansk Sprog. red. / Inger Schoonderbeek Hansen; Tina Thode Hougaard. 2015. s. 377-398 (MUDS - Møde om Udforskningen af Dansk Sprog, Bind 15).

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/proceedingKonferencebidrag i proceedingsForskningpeer review

Harvard

Sørensen, SS 2015, Turfinalt eller i spørgsmål i dansk interaktion. i IS Hansen & TT Hougaard (red), 15. Møde om Udforskningen af Dansk Sprog. MUDS - Møde om Udforskningen af Dansk Sprog, bind 15, s. 377-398, 15. Møde om udforskning af dansk sprog, Aarhus, Danmark, 09/10/2014. <http://muds.dk/rapporter/MUDS_15.pdf>

APA

Sørensen, S. S. (2015). Turfinalt eller i spørgsmål i dansk interaktion. I I. S. Hansen, & T. T. Hougaard (red.), 15. Møde om Udforskningen af Dansk Sprog (s. 377-398). MUDS - Møde om Udforskningen af Dansk Sprog Bind 15 http://muds.dk/rapporter/MUDS_15.pdf

CBE

Sørensen SS. 2015. Turfinalt eller i spørgsmål i dansk interaktion. Hansen IS, Hougaard TT, red. I 15. Møde om Udforskningen af Dansk Sprog. s. 377-398. (MUDS - Møde om Udforskningen af Dansk Sprog, Bind 15).

MLA

Sørensen, Søren Sandager "Turfinalt eller i spørgsmål i dansk interaktion". og Hansen, Inger Schoonderbeek Hougaard, Tina Thode (red.). 15. Møde om Udforskningen af Dansk Sprog. (MUDS - Møde om Udforskningen af Dansk Sprog, Bind 15). 2015, 377-398.

Vancouver

Sørensen SS. Turfinalt eller i spørgsmål i dansk interaktion. I Hansen IS, Hougaard TT, red., 15. Møde om Udforskningen af Dansk Sprog. 2015. s. 377-398. (MUDS - Møde om Udforskningen af Dansk Sprog, Bind 15).

Author

Sørensen, Søren Sandager. / Turfinalt eller i spørgsmål i dansk interaktion. 15. Møde om Udforskningen af Dansk Sprog. red. / Inger Schoonderbeek Hansen ; Tina Thode Hougaard. 2015. s. 377-398 (MUDS - Møde om Udforskningen af Dansk Sprog, Bind 15).

Bibtex

@inproceedings{bffbffa0f79548809b8e555db8ecbeac,
title = "Turfinalt eller i sp{\o}rgsm{\aa}l i dansk interaktion",
abstract = "P{\aa} dansk er der stor forskel p{\aa} skriftsproget og talesproget. I DanTIN-gruppen (Danish Talk-in-Interaction) arbejder forskere og studerende p{\aa} en systematisk beskrivelse af det danske samtalesprog, som l{\o}bende g{\o}res tilg{\ae}ngelig via hjemmesiden Samtalegrammatik.dk. I dette opl{\ae}g pr{\ae}senteres et nyt konversationsanalytisk studie af ytringsfinalt {"}eller{"}. Denne type af {"}eller{"} findes nemlig ikke beskrevet i traditionel skriftsprogsgrammatik, men forekommer ikke sj{\ae}ldent i naturlige samtaledata. Dette ytringsfinale {"}eller{"} er fundamentalt anderledes end konjunktionen {"}eller{"}, idet der ikke forekommer noget element efter {"}eller{"}. Jeg vil vise hvordan {"}eller{"} i stedet kan behandles som en partikel, der bruges i slutningen af en bestemt type ytringer.Mit datagrundlag er baseret p{\aa} optagelser af naturligt forekommende samtaler p{\aa} dansk, og dette giver mulighed for at vise at disse eller-markerede ytringer behandles af samtaleparterne som fuldt grammatiske ytringer. Udover selve beskrivelsen af den type ytringer, som {"}eller{"} kan forekomme i slutningen af, bidrager konversationsanalysen til at karakterisere det svar, som den n{\ae}ste taler i interaktionen producerer. Forholdet mellem den eller-markerede ytring og dets svar p{\aa}virkes endda af forholdet mellem de interagerende personer - og den overordnede strukturelle sammenh{\ae}ng i samtaler.",
author = "S{\o}rensen, {S{\o}ren Sandager}",
year = "2015",
language = "Dansk",
isbn = "978-87-91134-01-2",
series = "MUDS - M{\o}de om Udforskningen af Dansk Sprog",
publisher = "Institut for Kommunikation og Kultur, Aarhus ",
pages = "377--398",
editor = "Hansen, {Inger Schoonderbeek} and Hougaard, {Tina Thode}",
booktitle = "15. M{\o}de om Udforskningen af Dansk Sprog",
note = "15. M{\o}de om udforskning af dansk sprog ; Conference date: 09-10-2014 Through 10-10-2014",

}

RIS

TY - GEN

T1 - Turfinalt eller i spørgsmål i dansk interaktion

AU - Sørensen, Søren Sandager

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - På dansk er der stor forskel på skriftsproget og talesproget. I DanTIN-gruppen (Danish Talk-in-Interaction) arbejder forskere og studerende på en systematisk beskrivelse af det danske samtalesprog, som løbende gøres tilgængelig via hjemmesiden Samtalegrammatik.dk. I dette oplæg præsenteres et nyt konversationsanalytisk studie af ytringsfinalt "eller". Denne type af "eller" findes nemlig ikke beskrevet i traditionel skriftsprogsgrammatik, men forekommer ikke sjældent i naturlige samtaledata. Dette ytringsfinale "eller" er fundamentalt anderledes end konjunktionen "eller", idet der ikke forekommer noget element efter "eller". Jeg vil vise hvordan "eller" i stedet kan behandles som en partikel, der bruges i slutningen af en bestemt type ytringer.Mit datagrundlag er baseret på optagelser af naturligt forekommende samtaler på dansk, og dette giver mulighed for at vise at disse eller-markerede ytringer behandles af samtaleparterne som fuldt grammatiske ytringer. Udover selve beskrivelsen af den type ytringer, som "eller" kan forekomme i slutningen af, bidrager konversationsanalysen til at karakterisere det svar, som den næste taler i interaktionen producerer. Forholdet mellem den eller-markerede ytring og dets svar påvirkes endda af forholdet mellem de interagerende personer - og den overordnede strukturelle sammenhæng i samtaler.

AB - På dansk er der stor forskel på skriftsproget og talesproget. I DanTIN-gruppen (Danish Talk-in-Interaction) arbejder forskere og studerende på en systematisk beskrivelse af det danske samtalesprog, som løbende gøres tilgængelig via hjemmesiden Samtalegrammatik.dk. I dette oplæg præsenteres et nyt konversationsanalytisk studie af ytringsfinalt "eller". Denne type af "eller" findes nemlig ikke beskrevet i traditionel skriftsprogsgrammatik, men forekommer ikke sjældent i naturlige samtaledata. Dette ytringsfinale "eller" er fundamentalt anderledes end konjunktionen "eller", idet der ikke forekommer noget element efter "eller". Jeg vil vise hvordan "eller" i stedet kan behandles som en partikel, der bruges i slutningen af en bestemt type ytringer.Mit datagrundlag er baseret på optagelser af naturligt forekommende samtaler på dansk, og dette giver mulighed for at vise at disse eller-markerede ytringer behandles af samtaleparterne som fuldt grammatiske ytringer. Udover selve beskrivelsen af den type ytringer, som "eller" kan forekomme i slutningen af, bidrager konversationsanalysen til at karakterisere det svar, som den næste taler i interaktionen producerer. Forholdet mellem den eller-markerede ytring og dets svar påvirkes endda af forholdet mellem de interagerende personer - og den overordnede strukturelle sammenhæng i samtaler.

M3 - Konferencebidrag i proceedings

SN - 978-87-91134-01-2

T3 - MUDS - Møde om Udforskningen af Dansk Sprog

SP - 377

EP - 398

BT - 15. Møde om Udforskningen af Dansk Sprog

A2 - Hansen, Inger Schoonderbeek

A2 - Hougaard, Tina Thode

T2 - 15. Møde om udforskning af dansk sprog

Y2 - 9 October 2014 through 10 October 2014

ER -