Trivsel hos unge efterladte og pårørende: og effekten af at tale om det!

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskningpeer review

Standard

Trivsel hos unge efterladte og pårørende : og effekten af at tale om det! / Nielsen, Jens Christian; Winther-Lindqvist, Ditte Alexandra.

I: Psyke & Logos, Bind 40, Nr. 1, 9, 2019, s. 183-206.

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskningpeer review

Harvard

APA

CBE

MLA

Vancouver

Author

Bibtex

@article{507b2d6474114d409313c0e2a2c818eb,
title = "Trivsel hos unge efterladte og p{\aa}r{\o}rende: og effekten af at tale om det!",
abstract = "P{\aa} baggrund af et repr{\ae}sentativt survey-studie om trivsel og mistrivsel blandt 15-24 {\aa}rige unge efterladte, p{\aa}r{\o}rende og unge der hverken er p{\aa}r{\o}rende/efterladte, kan vi konkludere at de fleste p{\aa}r{\o}rende og efterladte trives godt. I gruppen der mistrives er der flest unge efterladte. Endvidere ser den overordnede trivsel ikke ud til at h{\ae}nge sammen med hvorvidt de unge har talt om deres situation med andre. Til geng{\ae}ld ser vi hos de efterladte, som ikke har fortalt om deres tab til nogen, en markant h{\o}jere forekomst af mobbe-adf{\ae}rd og selvmordsfors{\o}g. Dette fund bliver ikke mindre interessant af, at den positive forskel {\aa}benheden har for de efterladte, synes at udeblive for de p{\aa}r{\o}rende. Vi fors{\o}ger at forklare forskellene med henvisning til en eksistensf{\ae}nomenologisk analyse af kvalitativt interviewmateriale med de to m{\aa}lgrupper, hvilket leder hen i mod en st{\o}rre differentiering i forhold til den nuv{\ae}rende anbefaling, der opfordrer alle unge til emotionel {\aa}benhed om deres situation. ",
keywords = "Mistrivsel, Unge efterladte, Unge p{\aa}r{\o}rende, Trivsel, Uvished, Sorg, Eksistens, P{\ae}dagogisk psykologi",
author = "Nielsen, {Jens Christian} and Winther-Lindqvist, {Ditte Alexandra}",
year = "2019",
language = "Dansk",
volume = "40",
pages = "183--206",
journal = "Psyke & Logos",
issn = "0107-1211",
publisher = "Dansk Psykologisk Forlag",
number = "1",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Trivsel hos unge efterladte og pårørende

T2 - og effekten af at tale om det!

AU - Nielsen, Jens Christian

AU - Winther-Lindqvist, Ditte Alexandra

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - På baggrund af et repræsentativt survey-studie om trivsel og mistrivsel blandt 15-24 årige unge efterladte, pårørende og unge der hverken er pårørende/efterladte, kan vi konkludere at de fleste pårørende og efterladte trives godt. I gruppen der mistrives er der flest unge efterladte. Endvidere ser den overordnede trivsel ikke ud til at hænge sammen med hvorvidt de unge har talt om deres situation med andre. Til gengæld ser vi hos de efterladte, som ikke har fortalt om deres tab til nogen, en markant højere forekomst af mobbe-adfærd og selvmordsforsøg. Dette fund bliver ikke mindre interessant af, at den positive forskel åbenheden har for de efterladte, synes at udeblive for de pårørende. Vi forsøger at forklare forskellene med henvisning til en eksistensfænomenologisk analyse af kvalitativt interviewmateriale med de to målgrupper, hvilket leder hen i mod en større differentiering i forhold til den nuværende anbefaling, der opfordrer alle unge til emotionel åbenhed om deres situation.

AB - På baggrund af et repræsentativt survey-studie om trivsel og mistrivsel blandt 15-24 årige unge efterladte, pårørende og unge der hverken er pårørende/efterladte, kan vi konkludere at de fleste pårørende og efterladte trives godt. I gruppen der mistrives er der flest unge efterladte. Endvidere ser den overordnede trivsel ikke ud til at hænge sammen med hvorvidt de unge har talt om deres situation med andre. Til gengæld ser vi hos de efterladte, som ikke har fortalt om deres tab til nogen, en markant højere forekomst af mobbe-adfærd og selvmordsforsøg. Dette fund bliver ikke mindre interessant af, at den positive forskel åbenheden har for de efterladte, synes at udeblive for de pårørende. Vi forsøger at forklare forskellene med henvisning til en eksistensfænomenologisk analyse af kvalitativt interviewmateriale med de to målgrupper, hvilket leder hen i mod en større differentiering i forhold til den nuværende anbefaling, der opfordrer alle unge til emotionel åbenhed om deres situation.

KW - Mistrivsel

KW - Unge efterladte

KW - Unge pårørende

KW - Trivsel

KW - Uvished

KW - Sorg

KW - Eksistens

KW - Pædagogisk psykologi

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 40

SP - 183

EP - 206

JO - Psyke & Logos

JF - Psyke & Logos

SN - 0107-1211

IS - 1

M1 - 9

ER -