DPU

Aarhus Universitets segl

Tre psykologiske behov - for autonomi, kompetence og samhørighed

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Standard

Tre psykologiske behov - for autonomi, kompetence og samhørighed. / Ravn, Ib.

Læring og relationer i skolen. red. / Louise Klinge. Akademisk Forlag, 2021.

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Harvard

Ravn, I 2021, Tre psykologiske behov - for autonomi, kompetence og samhørighed. i L Klinge (red.), Læring og relationer i skolen. Akademisk Forlag.

APA

Ravn, I. (Accepteret/In press). Tre psykologiske behov - for autonomi, kompetence og samhørighed. I L. Klinge (red.), Læring og relationer i skolen Akademisk Forlag.

CBE

Ravn I. 2021. Tre psykologiske behov - for autonomi, kompetence og samhørighed. Klinge L, red. I Læring og relationer i skolen. Akademisk Forlag.

MLA

Ravn, Ib "Tre psykologiske behov - for autonomi, kompetence og samhørighed". Klinge, Louise (redaktører). Læring og relationer i skolen. Akademisk Forlag. 2021.

Vancouver

Ravn I. Tre psykologiske behov - for autonomi, kompetence og samhørighed. I Klinge L, red., Læring og relationer i skolen. Akademisk Forlag. 2021

Author

Ravn, Ib. / Tre psykologiske behov - for autonomi, kompetence og samhørighed. Læring og relationer i skolen. red. / Louise Klinge. Akademisk Forlag, 2021.

Bibtex

@inbook{03a69bf8fbb7423c9174de2d6ccc2548,
title = "Tre psykologiske behov - for autonomi, kompetence og samh{\o}righed",
abstract = "If{\o}lge selvbestemmelsesteorien (SDT) har alle mennesker tre psykologiske beov, der skal tilgodeses for trivsel og livsudfoldelse. Det er behov for autonomi, dvs. at man har valgmuligheder og sidder i f{\o}rers{\ae}det i eget liv; for kompetence, dvs. den oplevelse at ens handlinger har de virkninger, man tilsigter; og for samh{\o}righed, det at indg{\aa} i varme og st{\o}ttende f{\ae}llesskaber med andre. For{\ae}ldre, ledere og velf{\ae}rdsprofessionelle kan yde st{\o}tte til disse behov hos b{\o}rn og voksne, bl.a. gennem anerkendelse, struktur og involvering. En s{\aa}dan behovsst{\o}tte fremmer ogs{\aa} personers indre motivation og interesse, s{\aa} myndighedspersoner og sociale kontekster ikke beh{\o}ver at bero s{\aa} meget p{\aa} ydre motivationsfaktorer som bel{\o}nning, trusler og straf. ",
keywords = "Motivation, P{\ae}dagogisk psykologi",
author = "Ib Ravn",
year = "2021",
month = may,
day = "1",
language = "Dansk",
editor = "Louise Klinge",
booktitle = "L{\ae}ring og relationer i skolen",
publisher = "Akademisk Forlag",

}

RIS

TY - CHAP

T1 - Tre psykologiske behov - for autonomi, kompetence og samhørighed

AU - Ravn, Ib

PY - 2021/5/1

Y1 - 2021/5/1

N2 - Ifølge selvbestemmelsesteorien (SDT) har alle mennesker tre psykologiske beov, der skal tilgodeses for trivsel og livsudfoldelse. Det er behov for autonomi, dvs. at man har valgmuligheder og sidder i førersædet i eget liv; for kompetence, dvs. den oplevelse at ens handlinger har de virkninger, man tilsigter; og for samhørighed, det at indgå i varme og støttende fællesskaber med andre. Forældre, ledere og velfærdsprofessionelle kan yde støtte til disse behov hos børn og voksne, bl.a. gennem anerkendelse, struktur og involvering. En sådan behovsstøtte fremmer også personers indre motivation og interesse, så myndighedspersoner og sociale kontekster ikke behøver at bero så meget på ydre motivationsfaktorer som belønning, trusler og straf.

AB - Ifølge selvbestemmelsesteorien (SDT) har alle mennesker tre psykologiske beov, der skal tilgodeses for trivsel og livsudfoldelse. Det er behov for autonomi, dvs. at man har valgmuligheder og sidder i førersædet i eget liv; for kompetence, dvs. den oplevelse at ens handlinger har de virkninger, man tilsigter; og for samhørighed, det at indgå i varme og støttende fællesskaber med andre. Forældre, ledere og velfærdsprofessionelle kan yde støtte til disse behov hos børn og voksne, bl.a. gennem anerkendelse, struktur og involvering. En sådan behovsstøtte fremmer også personers indre motivation og interesse, så myndighedspersoner og sociale kontekster ikke behøver at bero så meget på ydre motivationsfaktorer som belønning, trusler og straf.

KW - Motivation

KW - Pædagogisk psykologi

M3 - Bidrag til bog/antologi

BT - Læring og relationer i skolen

A2 - Klinge, Louise

PB - Akademisk Forlag

ER -