Abstract
Recombinant fremstilling af terapeutiske proteiner er et centralt problemfelt inden for den moderne biomedicin. En af de væsentligste faktorer med hensyn til terapeutisk anvendelse i mennesket er de posttranslationelle modifikationer (PTM’er) af de rekombinant producerede proteiner, hvoraf glykosylering er langt den vigtigste. I de tilfælde hvor glykosylering er fundet nødvendig for funktion eller biologiske aktivivtet, er glykoprotein therapeutika generelt blevet udtrykt i den mammale celle linie CHO (Chinese hamster ovary cell). O-glykosylering er en af de mest komplekst regulerede PTM’er, men også en af de mindst udforskede. Indtil videre kræves der mammale celler til O-glykosylering. Der er derfor stigende interesse for at finde alternativer til mammale celle til produktion af skræddersyede rekombinante proteiner med human glykosylering.
Der er opnået store fremskridt indenfor design af N-glykosylering i lavere eukaryoter og selv i prokaryoter, men manipulering of human O-glykosyleringer stadig i sin begyndelse. I dag er mammale celler i praksis eneste kilde til opnåelse af human O-glykosylering. Insekt- og gærceller producerer O-glycosylering, der er inkompatible med anvendelse i mennesket, dog er gær-typen Pichia for nyligt blevet genetisk modificeret til at udføre det
første trin i human O-glykosylering.
Dette review indeholder en gennemgang af tidligere og nuværende tiltag indenfor
genetisk modifikation af værtsceller til produktion af proteiner med human N- og Oglykosylering, inklusiv planteceller som nye spirende alternative platformer. Planterer både billige og sikre produktionsorganismer, der nemt kan opskaleres, og de producerer ikke har den type O-glykosylering, der findes i mammale celler. Disse egenskaber muliggør potentielt set produktion af skræddersyede proteiner med human glykosylering i planteceller.
Der er opnået store fremskridt indenfor design af N-glykosylering i lavere eukaryoter og selv i prokaryoter, men manipulering of human O-glykosyleringer stadig i sin begyndelse. I dag er mammale celler i praksis eneste kilde til opnåelse af human O-glykosylering. Insekt- og gærceller producerer O-glycosylering, der er inkompatible med anvendelse i mennesket, dog er gær-typen Pichia for nyligt blevet genetisk modificeret til at udføre det
første trin i human O-glykosylering.
Dette review indeholder en gennemgang af tidligere og nuværende tiltag indenfor
genetisk modifikation af værtsceller til produktion af proteiner med human N- og Oglykosylering, inklusiv planteceller som nye spirende alternative platformer. Planterer både billige og sikre produktionsorganismer, der nemt kan opskaleres, og de producerer ikke har den type O-glykosylering, der findes i mammale celler. Disse egenskaber muliggør potentielt set produktion af skræddersyede proteiner med human glykosylering i planteceller.
Originalsprog | Engelsk |
---|
Forlag | Aarhus University, Faculty of Science and Technology |
---|---|
Antal sider | 128 |
Status | Udgivet - 15 maj 2012 |