Psykologisk Institut

Tilværelsespsykologi: Et godt nok greb om tilværelsen

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskning

Tilværelsespsykologien handler om den fundamentale opgave alle mennesker står over for: at oprette, opretholde og udvikle egen og fælles tilværelse

Mennesker er forskellige og trives i forskellige tilværelsesformer. Men bogens grundtanke er, at der er noget almen-menneskeligt fælles i enhver god nok tilværelse. Tilsvarende er der nogle grundlæggende almene og fælles tilværelses-kompetencer, hvormed man opretter, vedligeholder og udvikler tilværelsen – for sig selv, blandt andre og sammen med andre.

I denne den forstand er der ingen forskel: Uanset éns socioøkonomiske situation, kulturelle herkomst, livshistoriske skæbne eller psykiske problemer og forstyrrelser står alle over for den grundlæggende opgave, at få tilværelsen til at fungere godt nok ved hjælp af de samme almenmenneskelige tilværelseskompetencer.

Et sådant udgangspunkt med til at forhindrer en opdeling i ”os” og ”dem”. Mennesker med en bestemt kulturel bag-grund, en bestemt socioøkonomisk situation eller mennesker som er socialt udsatte eller har psykiske problemer eller forstyrrelser har brug for at udvikle og danne præcist de samme grundlæggende tilværelseskompetencer, som alle andre.

Bogens første del giver en introduktion til tilværelsespsykologien. Anden del er praksisorienteret og viser, hvordan tilværelsespsykologiske samtale og øvelsesforløb kan udvikle og danne tilværelseskompetencerne. Endvidere gives en grundig definition af de enkelte tilværelseskompetencer. Bogens tredje del giver den teoretiske og empiriske baggrund for tilværelseskompetencerne og forbinder disse med centrale teorier inden for psykologien. Endelig diskuterer bogens fjerde del den tilværelsespsykologiske tilgang til psykiske forstyrrelser, diagnoser og stigmatisering.
OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedKøbenhavn
ForlagForlaget Frydenlund
Antal sider447
ISBN (Trykt)978-87-7118-121-0
StatusUdgivet - 2013

    Forskningsområder

  • Tilværelsespsykologi, Tilværelsesprojekt, tilværelseskompetence, diagnose, aktør

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

ID: 52409962