Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Tilvænning til mindre sød smag og brug af sødemidler, samt præference for sød smag fra barndom

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapport

Dokumenter

Links

Denne rapport dækker gennemgang af eksisterende videnskabelig litteratur, som dækker følgende
to problemstillinger: 1) om forbrugerne kan vænne sig til mindre søde fødevarer og fødevarer sødet
med sødestoffer uden at det påvirker smagsoplevelsen, samt 2) om indtag af sød smag i barndommen påvirker præferencen for sød smag senere i livet, når det gælder sukker og sødestoffer.
Vi har en medfødt præference for sød smag, som især er høj i barndommen og i teenageårene og
som derefter mindskes hos voksne. Den høje præference for sød smag fra fødslen giver spædbørn
en præference for morens brystmælk, og gennem barndommen, hvor vi har brug for tilstrækkelig
med energi, er det en fordel med en præference for søde og mere energitætte fødevarer, som f.eks.
frugt. Den medfødte præference for sød smag har evolutionært set været en fordel, men i dag, hvor
der findes rigtig mange søde, energitætte fødevarer, så er et højt indtag af sukker blevet et
sundhedsmæssigt problem. Derfor er det vigtigt at kunne reducere vores sukkerindtag og helst uden
at påvirke forbrugerens smagsoplevelse for meget. Den videnskabelige litteratur om sukkerreduktion
uden at kompromittere smagsoplevelse viser, at forbrugerens generelle ‘liking’ for søde produkter
som juice og nectar, kakaomælk, yoghurt og småkager, påvirkes af en reduktion i sukkerindholdet,
og i mange tilfælde vil forbrugerens liking blive reduceret for de sukkereducerede produkter i væsentlig grad. Dette er også tilfældet efter en gradvis reduktion af det totale sukkerindhold over en
periode. Dog er forbrugerens liking stadig til den positive side for de fleste produkter efter en gradvis
reduktion over en periode, og derfor er en sukkerreduktion mulig for mange af disse produkter. Det
er muligt at erstatte dele eller al sukker med ét eller flere sødemidler i nectar, chokolate, yoghurt,
kage, kakaomælk, småkager og proteindrikke, hvorved det er muligt at reducere sukkerindholdet i
disse produkter. Før der kan konkluderes noget endeligt, er der dog behov for studier med danske
forbrugere. Derudover er det også vigtigt at undersøge, hvordan de forskellige sødemidler opfører
sig i forskellige fødevarer samt i relation til opbevaringstiden, da disse faktorer influerer de forskellige
sødemidler forskelligt.
Gennemgang af litteraturen for den anden problemstilling, om højt indtag af sukker og sødestoffer i
barndommen påvirker vores præference for sød smag senere i livet har vist, at regelmæssig eksponering af sukker fra tidlig barndom vil resultere i en højere præference for sød smag senere i barndommen eller i teenageårene. Desværre var det ikke muligt at finde videnskabelig litteratur, som har
undersøgt om regelmæssig eksponering med sødemidler fra tidlig barndom vil påvirke vores præference for sød smag senere i livet.
OriginalsprogDansk
ForlagDCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug
Vol/bind179
Antal sider46
ISBN (Trykt)978-87-93998-30-8,
Rekvirerende organFødevarestyrelsen
StatusUdgivet - dec. 2020
SerietitelDCA rapport
Nummer179
ISSN2245-1684

Bibliografisk note

Linket til højre henviser til rapporten i trykt format til download. Dokumentet over linket er selve leveringen til ministeriet med følgebrev og faktaark

Note vedr. afhandling

Journal 2020-0041386

    Forskningsområder

  • T0-2020

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

Download-statistik

Ingen data tilgængelig

ID: 202703205