The Epidemiology of Pheochromocytoma: Is the Incidence Increasing?

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskning

Fæokromocytom og katekolamin secernerende paragangliom (PPGL) er meget sjældne endokrine sygdom, der dog udgør en hyppig diagnostisk udfordring på grund af dens potentielt dødelige forløb. Der mangler pålidelige epidemiologiske data om sygdommen og der er endnu ikke blevet publiceret studier om incidensrater (IR) over tid.
Vi ønskede at bestemme incidensen af PPGL i en populationsbaseret kohorte og give en opdateret beskrivelse af symptomer og præsentation hos PPGL patienter. Vi ville også bestemme kvaliteten af registrerede PPGL diagnosekoder i danske sundhedsregistre.
PPGL patienter fra Region Nordjylland og Region Midt mellem 1977 og 2015 blev identificeret i Landspatientregisteret, Landsregisteret for Patologi og Dødsårsagsregisteret. PPGL diagnosen blev valideret ved gennemgang af patientjournaler. IR blev beregnet med Poissons regression og tendenser over tid blev analyseret med årstal som kontinuer forklarende variabel. Diagnosekodernes validitet blev angivet i positiv prædiktiv værdi (PPV).
Vi fandt en højsignifikant stigning i IR (p<0,001) fra 2,06 (CI95% 1,68-2,49) per million personår 1977-2006 til 4,65 (CI95% 3,72-5,82) per million personår 2007-2015. Igennem studieperioden steg alder ved diagnose (p<0,001) og færre havde klassiske PPGL symptomer ved præsentation (p=0,03), men længde af symptomer, tumorstørrelse og katekolamin niveau ændrede sig ikke signifikant. PPGL diagnosekoder registreret i Landspatientregisteret, Landsregisteret for Patologi og Dødsårsags-registeret havde en gennemsnitlig PPV på 33,2 % (CI95% 29,4-37,1).
Opsummeret fandt vi, at incidensen af PPGL er steget signifikant i de senere år, formentlig som følge af den øgede brug af billeddiagnostiske undersøgelser, der fører til flere tilfældigt fundne binyretumorer og efterfølgende biokemisk udredning. Denne gruppe af ældre incidentalom-patienter ser ud til at udgøre en ny gruppe af PPGL patienter, der tidligere ikke blev diagnosticeret.
Bidragets oversatte titelFæokromocytomets epidemiologi: Stiger incidensen?
OriginalsprogEngelsk
Antal sider29
StatusUdgivet - 13 jan. 2017

Note vedr. afhandling

Forskningsårsrapport

    Forskningsområder

  • Fæokromocytom, Epidemiologi, Incidens

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

ID: 112446398