DPU

Aarhus Universitets segl

Stil teori- og praksisspørgsmålet på en ny måde

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelFormidling

Standard

Stil teori- og praksisspørgsmålet på en ny måde. / Knudsen, Lars Emmerik Damgaard; Haastrup, Lisbeth.

I: Tidsskrift for professionsstudier, Nr. 24, 11, 01.2017, s. 98-102.

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelFormidling

Harvard

Knudsen, LED & Haastrup, L 2017, 'Stil teori- og praksisspørgsmålet på en ny måde', Tidsskrift for professionsstudier, nr. 24, 11, s. 98-102.

APA

Knudsen, L. E. D., & Haastrup, L. (2017). Stil teori- og praksisspørgsmålet på en ny måde. Tidsskrift for professionsstudier, (24), 98-102. [11].

CBE

Knudsen LED, Haastrup L. 2017. Stil teori- og praksisspørgsmålet på en ny måde. Tidsskrift for professionsstudier. (24):98-102.

MLA

Vancouver

Knudsen LED, Haastrup L. Stil teori- og praksisspørgsmålet på en ny måde. Tidsskrift for professionsstudier. 2017 jan.;(24):98-102. 11.

Author

Knudsen, Lars Emmerik Damgaard ; Haastrup, Lisbeth. / Stil teori- og praksisspørgsmålet på en ny måde. I: Tidsskrift for professionsstudier. 2017 ; Nr. 24. s. 98-102.

Bibtex

@article{6728afacebe843c5a9376a662ebbc5b5,
title = "Stil teori- og praksissp{\o}rgsm{\aa}let p{\aa} en ny m{\aa}de",
abstract = "Det danske uddannelsessystem bliveri disse {\aa}r omfattende reformeret medhenblik p{\aa} at skabe en t{\ae}ttere sammenh{\ae}ngmellem det, der l{\ae}res ogdet, det skal bruges til. Derved adressereset alment problem, idet uddannelsesreformernes{\o}ger at organisereuddannelserne gennem brobygningermellem teori og praksis. Det g{\ae}lder fxi folkeskolereformen fra 2013, hvor allel{\ae}ringsm{\aa}l formuleres som kompetencem{\aa}l.Her skal eleverne ikke blotkunne eller vide noget, men l{\ae}rerne skalundervise efter, at eleverne skal kunneanvende det, de ved. Med gymnasiereformenfra 2005 skal eleverne opn{\aa}studiekompetencer og arbejde medtv{\ae}rfaglige forl{\o}b i et samspil mellemen teoretisk-analytisk og en praktiskvirkelighedsn{\ae}rtilgang. Universitetsreformernefra 2002 har betydet kravom {\o}get samarbejde med omverden,en v{\ae}gtning af entrepren{\o}rskab ogen m{\aa}lrettethed af uddannelserne tilhurtigere gennemf{\o}rsel. F{\ae}lles for alle disse reformer er en id{\'e}om, at hvis man tilstr{\ae}ber bestemteformer for m{\aa}l, s{\aa} kan uddannelsenbygge bro over kl{\o}ften mellem teori ogpraksis. De opfattes nemlig p{\aa} {\'e}n gangsom forskellige og forenelige. Dette er enimidlertid {\'e}n bestemt teori- og praksisforst{\aa}else,der ekskluderer andre. Fx atrelationerne mellem teori og praksis ogs{\aa}kan forst{\aa}s som gensidigt udelukkendeeller indlejret i hinanden. Disse forst{\aa}elsereksisterer fortsat og bidrager med enmangfoldighed til uddannelserne. Men detrues af reformernes ensidige dyrkningaf brobygning, som om det er den enestem{\aa}de, man didaktisk kan forholde sigtil teori og praksis. En ambition om brobygningitalesat udenfor uddannelserneselv risikerer alts{\aa}, at mangfoldighedeni teorier, praksisser og deres relationeroverses.",
keywords = "Teori og praksis, Professionsbacheloruddannelser, Professionsudvikling, Skolereform, Uddannelseskultur",
author = "Knudsen, {Lars Emmerik Damgaard} and Lisbeth Haastrup",
year = "2017",
month = jan,
language = "Dansk",
pages = "98--102",
journal = "Tidsskrift for professionsstudier",
issn = "2446-0273",
publisher = "Professionsh{\o}jskolen VIA University College",
number = "24",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Stil teori- og praksisspørgsmålet på en ny måde

AU - Knudsen, Lars Emmerik Damgaard

AU - Haastrup, Lisbeth

PY - 2017/1

Y1 - 2017/1

N2 - Det danske uddannelsessystem bliveri disse år omfattende reformeret medhenblik på at skabe en tættere sammenhængmellem det, der læres ogdet, det skal bruges til. Derved adressereset alment problem, idet uddannelsesreformernesøger at organisereuddannelserne gennem brobygningermellem teori og praksis. Det gælder fxi folkeskolereformen fra 2013, hvor allelæringsmål formuleres som kompetencemål.Her skal eleverne ikke blotkunne eller vide noget, men lærerne skalundervise efter, at eleverne skal kunneanvende det, de ved. Med gymnasiereformenfra 2005 skal eleverne opnåstudiekompetencer og arbejde medtværfaglige forløb i et samspil mellemen teoretisk-analytisk og en praktiskvirkelighedsnærtilgang. Universitetsreformernefra 2002 har betydet kravom øget samarbejde med omverden,en vægtning af entreprenørskab ogen målrettethed af uddannelserne tilhurtigere gennemførsel. Fælles for alle disse reformer er en idéom, at hvis man tilstræber bestemteformer for mål, så kan uddannelsenbygge bro over kløften mellem teori ogpraksis. De opfattes nemlig på én gangsom forskellige og forenelige. Dette er enimidlertid én bestemt teori- og praksisforståelse,der ekskluderer andre. Fx atrelationerne mellem teori og praksis ogsåkan forstås som gensidigt udelukkendeeller indlejret i hinanden. Disse forståelsereksisterer fortsat og bidrager med enmangfoldighed til uddannelserne. Men detrues af reformernes ensidige dyrkningaf brobygning, som om det er den enestemåde, man didaktisk kan forholde sigtil teori og praksis. En ambition om brobygningitalesat udenfor uddannelserneselv risikerer altså, at mangfoldighedeni teorier, praksisser og deres relationeroverses.

AB - Det danske uddannelsessystem bliveri disse år omfattende reformeret medhenblik på at skabe en tættere sammenhængmellem det, der læres ogdet, det skal bruges til. Derved adressereset alment problem, idet uddannelsesreformernesøger at organisereuddannelserne gennem brobygningermellem teori og praksis. Det gælder fxi folkeskolereformen fra 2013, hvor allelæringsmål formuleres som kompetencemål.Her skal eleverne ikke blotkunne eller vide noget, men lærerne skalundervise efter, at eleverne skal kunneanvende det, de ved. Med gymnasiereformenfra 2005 skal eleverne opnåstudiekompetencer og arbejde medtværfaglige forløb i et samspil mellemen teoretisk-analytisk og en praktiskvirkelighedsnærtilgang. Universitetsreformernefra 2002 har betydet kravom øget samarbejde med omverden,en vægtning af entreprenørskab ogen målrettethed af uddannelserne tilhurtigere gennemførsel. Fælles for alle disse reformer er en idéom, at hvis man tilstræber bestemteformer for mål, så kan uddannelsenbygge bro over kløften mellem teori ogpraksis. De opfattes nemlig på én gangsom forskellige og forenelige. Dette er enimidlertid én bestemt teori- og praksisforståelse,der ekskluderer andre. Fx atrelationerne mellem teori og praksis ogsåkan forstås som gensidigt udelukkendeeller indlejret i hinanden. Disse forståelsereksisterer fortsat og bidrager med enmangfoldighed til uddannelserne. Men detrues af reformernes ensidige dyrkningaf brobygning, som om det er den enestemåde, man didaktisk kan forholde sigtil teori og praksis. En ambition om brobygningitalesat udenfor uddannelserneselv risikerer altså, at mangfoldighedeni teorier, praksisser og deres relationeroverses.

KW - Teori og praksis

KW - Professionsbacheloruddannelser

KW - Professionsudvikling

KW - Skolereform

KW - Uddannelseskultur

UR - http://www.via.dk/om-via/presse/magasiner-tidsskrifter/tidsskrift-for-professionsstudier

M3 - Tidsskriftartikel

SP - 98

EP - 102

JO - Tidsskrift for professionsstudier

JF - Tidsskrift for professionsstudier

SN - 2446-0273

IS - 24

M1 - 11

ER -