Status på børn og unges mad- og måltidsvaner og relaterede sygdomme: Hvad skal der til for at forbedre forholdene?

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskningpeer review

  • Inge Tetens, Institut for Idræt og Ernæring, Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet
  • ,
  • Anja Biltoft-Jensen, Afdeling for Risikovurdering og Ernæring, DTU Fødevareinstituttet, Danmark
  • Kjeld Hermansen
  • Kirstine Struntze Krogholm, Vidensråd for Forebyggelse, København, Danmark
  • Christian Mølgaard, Institut for Idræt og Ernæring, Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet
  • ,
  • Kasper Arnskov Nielsen, Vidensråd for Forebyggelse, København, Danmark
  • Bente Nyvad
  • Mette Rasmussen, Forskningsafdelingen for sundhed og sygelighed i befolkningen, Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet, Danmark
  • Marianne Sabinsky, Danmarks Tekniske Universitet
  • ,
  • Ulla Toft, Sektion for Sundhedsfremme og Forebyggelse, Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse, Region Hovedstaden, Danmark
  • Karen Wistoft
Sunde mad- og måltidsvaner kan være med til at fremme og bevare et godt fysisk og mentalt helbred livet igennem og kan også blandt børn og unge være af betydning for læringsforudsætninger, trivsel og sociale tilhørsforhold. Mange børn og unge i Danmark efterlever ikke de officielle danske kostråd, og forekomsten af overvægt har været et stigende problem frem til for 10-15 år siden, hvorefter udviklingen er stagneret – dog stadig, med stor social slagside. Usunde mad- og måltidsvaner er en væsentlig årsag til (svær)overvægt, som ifølge WHO er en af de største trusler mod folkesundheden. I tillæg hertil har en relativ stor andel af danske børn og unge problemer med caries og syreskader i tænder pga. sukkerforbrug og stort indtag af sukkersødede læskedrikke.

Denne statusartikel er baseret på en rapport fra Vidensråd for Forebyggelse, der giver overblik over status og udvikling i 3-18-åriges kostvaner og kortlægger, hvilke sundhedsfremmende indsatser, der dokumenteret kan forbedre mad-og måltidsvanerne i aldersgruppen.
OriginalsprogDansk
TidsskriftUgeskrit for Læger
StatusAccepteret/In press - 25 apr. 2019

Bibliografisk note

Statusartikel på baggrund af Vidensrådsrapporten: Fremme af sunde mad og måltidsvaner blandt børn og unge.

    Forskningsområder

  • Mad, Måltider, Sundhed, Sygdom, Børn og unge, Trivsel, Læringsforudsætninger

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

ID: 144307396