Socio-economic consequences of Cushing’s syndrome: a nationwide cohort study

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskning

Cushing’s syndrom (CS) er en hormonsygdom, der skyldes langvarigt forhøjede niveauer af glukokortikoider. Data om de socioøkonomiske konsekvenser af CS er begrænsede. Vi udførte derfor et nationalt kohortestudie for at bestemme de socioøkonomiske konsekvenser af endogen CS.
Vi brugte de danske sundhedsregistre til at identificere 411 patienter opereret for hypofyse CS (pitCS) eller binyreCS (adrCS) 1986-2017. Alle patienter var matchet med 10 raske personer (referencepopulationen). Vi indhentede socioøkonomiske data fra registre og fulgte dem fra ti år før diagnose til ti år efter operation.
Vi viste, at færre patienter var i fuldtidsarbejde fra 6 år før diagnose [-9% (CI95: 3-16)] og op til ti år efter operation [-24% (CI95: 16-31)], og deres indkomst var nedsat med 47000 DKK (CI95 25500-68400), sammenlignet med referencepopulationen. Kvindeligt køn, alder, lav uddannelse og komorbiditet prædikterede lav chance for at komme tilbage i arbejde. CS påvirkede ikke uddannelse, ægteskab eller forældreskab.
Samlet konkluderer vi, at CS har en negativ effekt på arbejdsliv og indkomst både før diagnose og efter behandling.
Bidragets oversatte titelSocio-økonomiske konsekvenser af Cushings syndrom: et nationalt kohortestudie
OriginalsprogEngelsk
UdgivelsesstedAarhus
Antal sider21
StatusUdgivet - jan. 2020

Note vedr. afhandling

Specialeopgave. Ikke publiceret i offentligt tidsskrift men er tilgængelig ved forespørgsel.

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

Projekter

ID: 170984550