Smagens didaktik

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskningpeer review

Igennem de seneste år er der sket en ”vending” af fagene madkundskab (tidligere: hjemkundskab), sundhedspædagogik, fødevarekvalitet m.v.: Tidligere var fokus primært på praktiske færdigheder, sundhed og ernæring. I dag er der sket et skifte, så fokus i højere grad er på smag som kvalitet ved mad og måltider. Formålet med bogen er at kvalificere undervisere og studerende, så de gennem undervisning, oplysning og uddannelse bidrager til, at børn og unge lærer at træffe velbegrundede og smagsreflekterede madvalg. En afgørende forudsætning for at kunne det er, at der udarbejdes en systematisk smagsdidaktik. Denne bog er et bud på dette. Den består af to hoveddele: Først en didaktisk smagssystematik, dvs. en smagssystematik, der er didaktisk reflekteret og begrundet. I denne del er smagen i centrum. Dernæst en systematisk smagsdidaktik, dvs. en smagsdidaktisk refleksionsteori, der bidrager med et teoretisk grundlag for systematiske refleksioner over, hvordan man underviser i smag, om smag og med smag. Her er didaktikken i centrum.
OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedKøbenhavn
ForlagAkademisk Forlag
Antal sider159
ISBN (Trykt)978-87-500-5207-4
Rekvirerende organAkademisk Forlag. Lindhardt og Ringhof A/S
StatusUdgivet - 1 feb. 2018

Bibliografisk note

Karen Wistoft er professor mso på Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU), Aarhus Universitet og har sideløbende været professor mso på Grønlands Universitet (2012-2017). Hendes forskningsfelt er læring, madkundskab, smag og trivsel i skolen. Hun indgår i ledelsen af centeret Smag for Livet (finansieret af Nordea Fonden), som lærer børn og unge at tage ejerskab til smagen.
Lars Qvortrup er professor på Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU), Aarhus Universitet, og leder af Nationalt Center for Skoleforskning (NCS). Han har udgivet mere end halvtreds bøger, herunder Det hyperkomplekse samfund (1998) samt bøger om uddannelse, kunst og religion. Hans forskningsfelt er læring i skole og dagtilbud.

    Forskningsområder

  • Børnekogebøger, Smagshistorik, Smagssystematik, Smagsdidaktik, Smagsundervisning, Vidensformer, Argumentationsformer, Madkundskab, Grundskole, Undervisning, Didaktik

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

Aktiviteter

Projekter

ID: 111662901