Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avis › Tidsskriftartikel › Formidling
Smag leg og fantasi : Den Magiske Madkasse i børnehaven. / Wistoft, Karen; Clark, Aske.
I: Ernæringsfokus. Viden om mad og ernæring til professionelle, 12.2020.Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avis › Tidsskriftartikel › Formidling
}
TY - JOUR
T1 - Smag leg og fantasi
T2 - Den Magiske Madkasse i børnehaven
AU - Wistoft, Karen
AU - Clark, Aske
N1 - Den Magiske Madkasse er udviklet af Mejeriforeningen i samarbejde med Landbrug & Fødevarer, Legefabrikken og Kidvertising Agency. Evalueringen af pilotprojektet blev udført af forskere fra forskningsenheden Mad ¤ Smag ¤ Læring, DPU, Aarhus Universitet i perioden oktober 2019 til januar 2020. Evalueringen af udrulningen af Den Magiske Madkasse til både børnehaver og skoler fordelt over hele landet vil ske i maj/juni 2020 og oktober/november 2020.
PY - 2020/12
Y1 - 2020/12
N2 - Overgangen fra børnehave til skole er forbundet med et hav af nye oplevelser og udfordringer for de fleste børn. Det er svært at forestille sig, hvor nyt og omvæltende det er for første gang at stå i en ny institution med nye venner, nye voksne og nye og anderledes forventninger og kulturelle koder. Heldigvis er børnehaverne i dag meget opmærksomme på at forberede de ældste børn på skolestart, og der er masser af samarbejde mellem børnehavepædagoger og 0-klasselærere, så overgangen bliver nemmere. Men én ting mangler: Der er ikke det store fokus på mad og måltider. Når børnene kommer i skole, får de nye rammer at spise i, rummet, tiden og atmosfæren er anderledes. For mange børn er madpakkerne en del af ’det nye’ i skolen. De oplever, at de skal spise i en fart, og undertiden når de overhovedet ikke at blive færdige. Pædagogisk forskning på skoleområdet, at der er en signifikant sammenhæng mellem at have spist og at kunne koncentrere sig i undervisningen. Det gælder også social trivsel. At være en god kammerat og have det godt med sig selv og andre kræver energi og overskud. De nye rammer for mad og måltider betyder nye betingelser for at trives både fagligt og socialt: ’at lære’ og ’at være’ lykkes bedst, hvis man ikke er alt for sulten, og hvis man har haft gode mad og måltidsrammer. Det er DEn Magiske Madkasse et godt bud på. Artiklen beskriver en nylig afrundet forskningsbaseret evaluering af Den Magiske Madkasse i børnehaver.
AB - Overgangen fra børnehave til skole er forbundet med et hav af nye oplevelser og udfordringer for de fleste børn. Det er svært at forestille sig, hvor nyt og omvæltende det er for første gang at stå i en ny institution med nye venner, nye voksne og nye og anderledes forventninger og kulturelle koder. Heldigvis er børnehaverne i dag meget opmærksomme på at forberede de ældste børn på skolestart, og der er masser af samarbejde mellem børnehavepædagoger og 0-klasselærere, så overgangen bliver nemmere. Men én ting mangler: Der er ikke det store fokus på mad og måltider. Når børnene kommer i skole, får de nye rammer at spise i, rummet, tiden og atmosfæren er anderledes. For mange børn er madpakkerne en del af ’det nye’ i skolen. De oplever, at de skal spise i en fart, og undertiden når de overhovedet ikke at blive færdige. Pædagogisk forskning på skoleområdet, at der er en signifikant sammenhæng mellem at have spist og at kunne koncentrere sig i undervisningen. Det gælder også social trivsel. At være en god kammerat og have det godt med sig selv og andre kræver energi og overskud. De nye rammer for mad og måltider betyder nye betingelser for at trives både fagligt og socialt: ’at lære’ og ’at være’ lykkes bedst, hvis man ikke er alt for sulten, og hvis man har haft gode mad og måltidsrammer. Det er DEn Magiske Madkasse et godt bud på. Artiklen beskriver en nylig afrundet forskningsbaseret evaluering af Den Magiske Madkasse i børnehaver.
KW - Mad og måltider
KW - Børnehaver
KW - Overgang til skolen
KW - Madpakker
KW - Smag
KW - Leg
KW - Fantasi
KW - Madkundskab
KW - Early childhood
M3 - Tidsskriftartikel
JO - Ernæringsfokus. Viden om mad og ernæring til professionelle
JF - Ernæringsfokus. Viden om mad og ernæring til professionelle
ER -